fbpx

Boksarska legenda Mijo Drvarić umrl pod streli strahopetnih partizanov!

Foto: YouTube

Marsikateri ljubitelj boksa pozna hrvaškega boksarja Mija Drvarića, saj je ta v času svoje kariere nizal zmago za zmago, veljal pa je tudi za častnega borca z veliko mero občutka za sočloveka. Manj pa je tistih, ki vedo, kakšen je razlog, da je boksarska legenda umrla. Nič čudnega, da je tako, saj se je močno zameril partizanom. 

Slavni hrvaški boksar Mijo Drvarić, rojen v Kutini leta 1914, je kmalu razvil zanimanje za boks, potem ko ga je k treniranju nagovoril boksar Ivan Kovačević, ki je v letih 1927 in 1928 osvojil titulo državnega prvaka. Ker je kot boksar amater nizal zmago za zmago, se je leta 1935 odločil za profesionalno kariero. Leta 1940 je osvojil naziv prvaka Kraljevine Jugoslavije, nato pa se odločil za treniranje mladih športnikov v Kutini.

27. julija 1943 se je spopadel s prvakom Neodvisne hrvaške države Josipom Županom in ga premagal s knockoutom pred kar 5.000 gledalci. Drvarić je sicer veljal za pravičnega borca, prav tako pa kljub uspehu in slavi ni nikoli pozabil na nemočne v stiski. To trditev dokazuje dejstvo, da je kot edini profesionalni boksar nastopil na dobrodelni prireditvi “Pomagaj”.

Ni se želel pridružiti partizanom
Zaradi naslova prvaka Neodvisne hrvaške države je postal trn v peti partizanom, ki so ga sicer na vsak način zaradi njegove fizične in bojne moči poskušali spraviti v svoje vrste. Po navedbah nečakinje Matilde Sikora je Drvarić nekajkrat zavrnil poziv, da se pridruži partizanom, saj je bolj kot o partizanskem gibanju sanjal o svetli boksarski karieri. Zaradi nezainteresiranosti se je partizanom tako zameril, da je postal tarča za likvidacijo, poročajo Komunistickizlocini.

Drvarić je bil ubit 24. aprila 1944 v bližini hišnega praga. Na ta dan ga je obiskal oborožen moški, ki je želel na samem govoriti z njim; potem ko je Drvarić pospremil obiskovalca mimo sadovnjaka, ga je na poti presenetila skupina oboroženih moških, ki so mu zadali smrtni strel. V kutinski matični knjigi je mogoče prebrati, da so Drvarića ubili partizani.

Podrobnosti o smrti boksarskega velikana so tako kot smrti številnih drugih v času Titove Jugoslavije ostale prikrite pred javnostjo. Vendarle pa so se v čast njegovi veličini poklonili prebivalci domače Kutine in po njem poimenovali boksarski turnir, na katerem so se pomerila številna poznana imena iz sveta boksa.

H. M.