fbpx

Boleč poraz levičarjev: Merklova premagala Martina Schulza v tradicionalno “rdeči” zvezni deželi

Nemška kanclerka Angela Merkel že premišljuje o izhodni strategiji virusa covid-19 v Nemčiji. (Foto: epa)

Stranka kanclerke Angele Merkel je na nedeljskih volitvah v nemški zvezni deželi Severno Porenje – Vestfalija z največ prebivalci dosegla izjemen izid. Strokovnjaki so prepričani, da je ta že oznanitev rezultata parlamentarnih volitev v Nemčiji, ki bodo jeseni, in na kateri bo Angela Merkel mandat dobila še v četrto.

Stranka Angele Merkel je slavila v Severnem Porenju-Vestfaliji, kjer živi 18 milijonov ljudi oziroma kar petina vseh nemških volivcev, hkrati pa je s tem zadala grenak poraz socialdemokratskemu tekmecu Martinu Schulzu, kjer so sicer skoraj tradicionalno doslej slavili levičarji, piše New York Times. Ko so bili objavljeni prvi rezultati, je bilo veliko veselje na sedežu Krščansko-demokratske unije še toliko bolj razumljivo. Po preštetih skoraj vseh glasovnicah pa je jasno, da so volivci kar 33 odstotkov glasov namenili stranki pod vodstvom Merklove.

Volivci bolj zaupajo krščanskim demokratom kot socialistom
Do nacionalnih volitev je še nekaj mesecev, kar je vsekakor dolgo obdobje za levičarske stranke v Nemčiji, ki so trenutno na tankem ledu. Očitno je, da Nemci še vedno zaupajo odločitvam Angele Merkel, ki je na oblasti že od leta 2005, in ki s svojim mirnim značajem vodi državo. Nemčija se sicer ponaša z izjemno gospodarsko močjo, ima le 4,1-odstotno brezposelnost, poleg tega je prejšnji teden razglasila rekorden izvoz in prihodke od davkov, ki bodo presegla pričakovanih 55 milijard evrov do leta 2020.

Velika poraženca deželnih volitev Hannelore Kraft in Martin Schulz (foto: epa)

Zmaga v Severnem Porenju-Vestfaliji je za Angelo Merkel še toliko bolj pomembna, saj so v tej deželi konservativci iz vrst CDU v zadnjih 50 letih vladali le 5 let, piše omenjeni portal. Več o nedeljskih volitvah preberete tukaj: http://nova24tv.si/svet/nemci-imajo-dovolj-schulza-na-volitvah-v-zvezni-rdeci-dezeli-severno-porenje-vestfalija-se-obeta-obrat/

Pod socialisti narasla stopnja kriminala in brezposelnosti
Zvezna dežela Severno Porenje – Vestfalija se že več let sooča s številnimi gospodarsko socialni problemi, ki jih socialisti niso zmogli odpraviti, temveč so jih le še povečali. Leta 2015 je bila dežela SPV edina z nično gospodarsko rastjo. Brezposelnost sicer upada že leta, a vseeno počasneje kot v drugih deželah, 54 % brezposelnih v tej deželi pa jih nima poklicne izobrazbe. Obenem ima dežela tudi veliko dolga v vrednosti 140 milijard evrov in to kljub dejstvu, da je tu gospodarstvo nekoč močno cvetelo. V tej deželi je tudi več vlomov v stanovanja in hiše kot na Bavarskem, v Baden Württembergu, Spodnji Saški, Saški in Saški-Anhaltu skupaj. V Münchnu je povprečno tisoč vlomov letno, v Kölnu petkrat več, to je 5 tisoč.

M. S.