fbpx

Bolnišnica razkrila podrobnosti o Abejevi smrti: Imel je dve rani na vratu, izkrvavel je do smrti

Shinzo Abe (foto:epa)

Nekdanji japonski premier 67-letni Shinzo Abe je v bolnišnici izkrvavel do smrti, potem ko so ga ustrelili med kampanjo za parlamentarne volitve. Ustreljen je bil med govorom v Nari, mestu na zahodu Japonske, 35 kilometrov južno od Kjota. 

Shinzo Abe je bil brez vitalnih znakov življenja s helikopterjem prepeljan v bolnišnico Nara Medical University. Po poročanju medijev naj bi izgubil veliko krvi, pri čemer so jo zdravniki poskušali nadomestiti s transfuzijo, vendar neuspešno, saj je v bolnišnici umrl.

Izkrvavel je do smrti
Po poročanju Blica so zdravniki na novinarski konferenci potrdili, da je izkrvavel do smrti, potem ko sta mu bili zadani dve rani na vratu in hrbtu, imel pa naj bi tudi podkožne krvavitve, pri čemer mu niso mogli pomagati niti s tranfuzijo. Novico o Abejevi smrti je potrdil vir iz vladajoče Liberalno-demokratske stranke (LDP), poročal pa je tudi Reuters s sklicevanjem na japonsko državno televizijo NHK.

Shinzo Abe je zaradi strelnih ran umrl. (Foto: družbena omrežja)

Na japonskega premierja z doslej najdaljšim stažem je od zadaj streljal 41-letni moški, medtem ko je govoril pred železniško postajo Yamato-Saidaiji v prefekturi Nara. Po dveh strelih naj bi padel na tla, kjer je obležal z zaprtimi očmi, kasneje pa so ga z vidnimi sledmi krvi odpeljali v bolnišnico. Očividci, med katerimi so bili tudi novinarji Kyodo News, so na prizorišču videli strelca, ki se je počasi približeval Abeju, ki je govoril še nekaj minut, preden se je po strelih zgrudil na tla.

41-letni Tetsuya Yamagami je bil aretiran na mestu zločina zaradi suma poskusa umora, je sporočila policija. Osumljenec je bil po navedbah vladnih virov prej član japonske mornarice, napad pa po poročanju Blica ni bil usmerjen proti političnim prepričanjem nekdanjega premierja. Osumljenec naj bi policiji povedal, da ni bil zadovoljen z nekdanjim japonskim premierjem in da ga namerava ubiti, je poročala nacionalna televizija NHK, ki se sklicuje na policijo, poroča Reuters.

Abejeva zapuščina
Abe, rojen leta 1954, prihaja iz ugledne politične družine. Njegov dedek po materini strani je bil Nobusuke Kishi, ki je bil japonski premier od 1957 do 1960. Abejev oče Shintaro je bil zunanji minister države od 1982 do 1986. Njegov prastric Eisaku Sato je bil japonski premier od 1964 do 1972, kar je bil drugi najdaljši staž v japonski zgodovini.

V času, ko je bil predsednik vlade, je bil Abe znan po svoji “abenomski” politiki – mešanici zelo enostavne denarne politike, fiskalnih spodbud in strukturnih refor – njen cilj je bil oživiti japonsko deflacijsko gospodarstvo. Abe si je prav tako prizadeval povečati mednarodno prepoznavnost Japonske, saj je igral golf z nekdanjim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in se med predajo olimpijskih iger leta 2016 celo pojavil kot lik videoiger Nintendo Mario. Odstopil je pred prestavljenimi olimpijskimi igrami v Tokiu leta 2021. Ob koncu svojega mandata je bil deležen kritik zaradi svojega ravnanja s pandemijo covida-19 in vrsto škandalov med svojimi desnosredinskimi člani LDP.

Tanja Brkić