fbpx

Bolno: Islamski skrajnež se je s kladivom v roki spravil nad kulturno dediščino

Foto: YouTube/iStock

V javnosti se je pojavil posnetek, kako ekstremist iz vrst Islamske države s pomočjo kladiva uničuje sirsko kulturno dediščino. Skrajnež se je spravil nad artefakte, na katere je naletel na vzhodu Sirije, blizu sirsko-iraške meje, in povedal, da to počne zato, ker naj bi jih ustvaril satan. Ti naj bi slednjega po njegovem tudi poveličevali, namesto da bi Alaha, zato jih je treba čim prej uničiti. Kot lahko vidimo, izprijenost mišljenja teroristične skupine Islamska država res ne pozna meja, saj želijo uničiti prav vse sledove kulturne dediščine.   

Gledalci so se ob ogledu posnetka lahko seznanili z informacijo, da naj bi razbitje skulptur odredil šeriatski odbor Islamske države. Video posnetek je Amaq Agency objavila po tem, ko so pred nekaj dnevi fotografije razkrile, kako so ekstremisti uničili več tisoč let let sirske zgodovine.

Foto: YouTube

Nastaja škoda neprecenljive vrednosti
Ko so bili obupani skrajneži prisiljeni v to, da zapustijo mesta in vasi, ki so jih imeli pod svojim nadzorom, so poskrbeli za to, da osvoboditelji ostanejo brez vsega, kar je tam nekdaj bilo. Tako so se v Siriji in Iraku brezkompromisno lotili verskih objektov, artefaktov, grobnic in grobov.

Foto: iStock

Januarja letos so teroristi do tal porušili tradicionalni muzej umetnosti Ajakbach. Leta 2015 pa so se v historičnem delu Palmire lotili tudi ostankov antičnega Baalovega templja, ki je bil posvečen feničanskemu bogu neba in neviht Baalu. S pomočjo dinamita so razstrelili pogrebne stolpe in slavoloke, ki so na tem mestu stali kar 1800 let. Kot lahko vidimo, so kosi arhitekturne zgodovine, ki so stali več tisoč let, brezbrižno podrti, zato ne čudi podatek, da nekateri pozivajo k temu, da se tovrstno uničenje opredeli kot vojni zločin.

Foto: iStock

N. Ž.