fbpx

Bolsonaro se je s solzami v očeh poslovil s položaja predsednika Brazilije

Foto: epa

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro se je v petek v domovini s solzami v očeh poslovil s položaja, ki ga z novim letom prevzema socialist Luiz Inacio Lula da Silva.

Bolsonaro, ki je izgubil volitve 30. oktobra, se je od Brazilcev poslovil s čustvenim nagovorom v družbenih medijih in bil večkrat na robu joka. Dejal je, da enostavno ni mogel najti pravne alternative ali zadostne podpore, da spremeni smer zgodovine in prepreči svoj odhod z oblasti.

Povedal je, da je dva meseca tiho iskal načine, da ostane predsednik države, ki ji je posvetil svoje življenje. Obsodil je grožnje svojih privržencev z bombnimi napadi in dejal, da ni čas za napade, ampak izgradnjo opozicije prihodnji vladi. “Izgubili smo bitko, ne pa tudi vojne. Svet se s 1. januarjem ne bo končal,” je dejal brazilski desničar.

Številni Brazilci težko sprejemajo ponovno vrnitev v socializem. (Foto: epa)

Poletel je proti ZDA
Vojska je potrdila, da je Bolsonaro poletel proti Orlandu na Floridi. Mediji ugibajo, da gre k Donaldu Trumpu, navaja STA. Bolsonaro bi moral 1. januarja uradno predati položaj Luli, vendar naj bi se vrnil šele 5. januarja, kar pomeni, da ga najverjetneje ne bo na inavguraciji. Mourao je dejal, da njegove delovne naloge ne predvidevajo prenosa oblasti.

Sara Kovač