fbpx

Bomba! V Berlinu prišlo do obsežne evakuacije: Domove je moralo zapustiti okrog 10.000 ljudi

Foto: Twitter

Okrog 10.000 ljudi v Berlinu je moralo v petek zapustiti svoje domove, razlog za to pa se skriva v bombi iz 2. svetovne vojne, ki so jo našli v bližini glavne železniške postaje. 

Pirotehniki, ki so detonacijo napovedali za opoldne, so dejali, da je nemogoče vnaprej natančno napovedati časovni okvir, saj je ta odvisen tudi od tega, kdaj bo končana evakuacija ljudi, ki živijo v bližini najdbe.

Evakuirali tudi del bolnišnice
Iz varnostnih razlogov so ob 10. uri zaprli železniško postajo, ob tem pa sporočili, da nevarnosti za motnje zračnega prometa ni, kot možno motnjo so navedli le polurno zamudo. Poleg tega so se odločili, da bodo poleg železniške postaje deloma evakuirali tudi del bolnišnice, zaprta vrata pa bosta imela tudi sodišče in muzej.

Foto: Twitter

Že okrog 9. ure zjutraj je policija postavila pregrade v premeru okrog 800 metrov od mesta najdbe bombe. Vsem prebivalcem, ki med evakuacijo niso imeli kam iti, so ponudili dve kolektivni namestitvi.

Bombo, težko okrog 500 kilogramov, so odkrili pred nekaj dnevi, predpostavlja pa se, da je britanskega porekla. Po navedbah nemškega Bilda se v Berlinu nahaja okoli 3.000 kosov bomb in streliva iz časa 2. svetovne vojne.

N. Ž.