fbpx

Italija išče pet teroristov, v nevarnosti bazilika v Vatikanu

Foto: epa

Grožnje in preplahi se po petkovih krvavih napadih v Parizu kar vrstijo. Odpovedujejo se prireditve in zborovanja, letala zasilno pristajajo. Na poti v Hurgado v Egiptu je poljsko letalo zaradi bombnega preplaha zasilno pristalo v Bolgariji, teroristične osumljence pa išče tudi Italija.

Pristanek na letališču v mestu Burgas je sprožilo opozorilo enega od potnikov, da je na krovu letala bomba. 161 poljskih potnikov so evakuirali, varnostne službe pa so preverile letalo, ki je poletelo iz Varšave. Letališče v Burgasu je za druge lete zaprto. Zaenkrat še ni znano, za katero letalsko družbo gre.

Bombe pri pregledu niso našli, potnik pa je zatem posadki povedal, da je bilo vse skupaj samo šala..

Preberite še, kje vse je bila do zdaj še panika.
Zasilno pristali dve letali Air France, evakuirali terminal na Danskem
Odpovedana tekma med Nemčijo in Nizozemsko
Evakuirali letalo v Amsterdamu

Italija išče teroristične osumljence, krepi varovanje cerkva in znamenitosti
Italija medtem po namigu ameriškega preiskovalnega urada FBI išče pet terorističnih osumljencev, ki naj bi načrtovali džihadistične napade na cerkve in znamenitosti, med njimi tudi na Baziliko sv. Petra v Vatikanu in milansko Scalo, je sporočil italijanski zunanji minister Paolo Gentiloni.

Pojasnil je še, da so zaradi možnosti napadov okrepili varovanje kulturnih spomenikov v Vatikanu in Italiji.

“Notranji minister je že večkrat opozoril, da imamo visoko stopnjo pripravljenosti pri varovanju znamenitosti, prostorov, kjer se zbirajo ljudje, od stadionov do katedral, še posebej cerkve Sv. Petra, ki je med kraji, ki nam jih je izpostavil FBI včeraj,” je danes povedal Gentiloni za nacionalno televizijo Rai. “Tovrstna opozorila vedno jemljemo zelo resno, še posebej, če pridejo od ZDA,” je še dejal zunanji minister. Dodal je sicer, da ni razlogov za paniko.

Islamska država grozi z napadom na New York
Pripadniki skrajne sunitske skupine Islamska država (IS) pa so objavili nov videoposnetek z grožnjo za napad na mesto New York oziroma njegov najbolj obljudeni del Times Square.

Newyorška policija je s posnetkom seznanjena in je okrepila prisotnost na turističnem zbirališču, čeprav je bilo tovrstnih groženj za Times Square in New York že veliko.

Posnetek prikazuje sestavljanje bombe in osebo, ki si nadeva pas z bombo. Newyorška policija je sporočila, da ne gre za nov posnetek, video pa vseeno potrjuje znano dejstvo, da je New York priljubljena tarča teroristov, pa ne le iz vrst IS. Policija sicer nima indicev, da bi se morebiten napad dejansko pripravljal, kljub temu pa bo varnost okrepljena.

Na videoposnetek se je odzval tudi župan Bill de Blasio, ki je zagotovil, da policija uvaja vse potrebne ukrepe po vsem mestu, ne le v tistih delih, ki so bili pokazani na posnetku. “Širjenje strahu je cilj terorističnih organizacij, vendar se New York ne bo pustil ustrahovati,” je sporočil de Blasio in prebivalcem svetoval, naj živijo tako, kot so do zdaj, a naj bodo bolj pozorni.

V Marseillu napadalci zabodli judovskega šolskega učitelja
Trije napadalci, ki so vzklikali antisemitska gesla in izražali podporo skrajni skupini Islamska država, pa so v sredo zvečer v Marseillu zabodli učitelja na judovski šoli. Žrtev jo je odnesla z lažjimi poškodbami. 57-letnika so napadli pred njegovim domom v bližini šole in sinagoge. Trojica napadalcev, ki se je mimo pripeljala s skuterjem, ga je večkrat zabodla z nožem in ga ranila v roke, noge in trebuh.

Gre že za drugi tovrsten incident v kratkem obdobju v Marseillu. Minuli mesec je moški napadel tri Jude, enega je zabodel, zraven pa prav tako vzklikal antisemitska gesla.

B. O., STA