fbpx

Bomo pri lažjih kaznivih dejanjih sploh še potrebovali navzočnost policista?

Foto: iStock

Žrtve lažjih kaznivih dejanj bodo naprošene, naj na podlagi novega “self-service” načrta same sestavijo policijsko izjavo prek spleta in temu priložijo pripadajoče dokaze, kot je posnetek nadzornih kamer ali sliko, posneto s pomočjo mobilnega telefona. To bo vsekakor zamajalo tradicionalno policijsko delo zbiranja dokazov. 

Tovrstni pilotni program bo angleška policija West Midlands, ki je zadolžena za pokrivanje mest Birmingham, Coventry, Dudley, Sandwell, Solihull, Walsall in Wolverhampton, pričela izvajati še letos. Dave Thompson iz policije West Midlands je poudaril, da je lahko javnost prav tako spretna kot policija.

Tovrstno poročanje prinaša prihranek
Dejstvo je, da bo tovrsten program popolnoma spremenil več generacij policijskega dela, pri katerem je lahko le usposobljeni uslužbenec zbiral dokaze. Po prepričanju Thompsona je nujno, da se policija usmeri v smeri self-servica z namenom, da se prihrani čim več denarja, javnosti pa se ponudi večjo izbiro pri poročanju o kriminalu. Predlagal je, da bi bilo dobro, če bi imele žrtve možnost, da same poročajo o preprostih kaznivih dejanjih, kot so kraja v trgovini, kazenska škoda in prometne nesreče.

Steve White, predsednik Policijske zveze Anglije in Welsa, je idejo po navedbah Daily Maila opisal kot “prismojeno” in izrazil prepričanje, da je popolnoma zgrešeno, če se javnosti prepusti ključna vloga pri zbiranju dokazov. Thomson pa kljub temu navaja, da najbolj sodobna podjetja omogočajo, da ljudje opravijo raznovrstne stvari s pomočjo spleta.

Foto: iStock

Način, kako policija navezuje stike z javnostjo, bi bil lahko po besedah Thomsona drugačen. “Koncept “self-service” ne pomeni, da bi morali sami preiskovati kaznivo dejanje, ampak veliko je stvari, ki jih lahko javnost sama opravi in nam s tem pomaga. Javnost je včasih prav toliko sposobna kot policija.” Dodal je prepričanje, da bi morala policija poenostaviti način, kako opravlja stvari, z namenom, da prihrani denar, pri čemer je nujno, da se policija domisli tudi rešitve, kako bo hranila predložene dokaze.

Pri hujših kaznivih dejanjih še vedno nujen stik s policistom
Po besedah Thomsona bi imele žrtve še vedno možnost, da na štiri oči spregovorijo s policistom ali ga pokličejo prek telefona. Ranljive žrtve in priče v hujših kaznivih dejanjih, kot sta umor in vlom, bodo s policisti morale spregovoriti osebno.

Foto: iStock

Predvidevati je mogoče, da bo tovrsten sistem privedel do tega, da bodo žrtve in priče bolj pogosto poročale o kaznivih dejanjih. Nekatere izjave bi bile lahko podane na podlagi več izpolnjenih odgovorov in vprašanj, žrtve pa bi to nato podpisovale s pomočjo elektronskih podpisov. Programska oprema umetne inteligence pa bi potem lahko preučila podane izjave in se odločila, v katerih primerih je nujno, da žrtev izjavo poda neposredno policistom.

N. Ž.