Borrell: Evropa mora biti bolj enotna

Evropski komisar za zunanje zadeve Josep Borell (foto: EPA)

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, je ob prihodu na neformalno zasedanje zunanjih ministrov v Stockholmu povedal, da mora biti Evropa bolj enotna, če se želi uspešno soočati s Kitajsko kot vzhajajočo veliko silo. Med drugim je poudaril tudi pomen odnosa Kitajske do vojne v Ukrajini.

Po besedah visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borella, ki je spregovoril ob prihodu na neformalno zasedanje zunanjih ministrov v Stockoholmu, bi morala biti Evropa v svojem stališču bolj “enotna”, da bi se uspešno soočila s Kitajsko. Manj enotno je namreč delovala, ko je francoski predsednik Emmanuel Macron ignoriral vsa opozorila in nedavno obiskal Kitajsko.

Že od začetka sem govoril, da ima Kitajska svojo vlogo, zaradi česar sem bil močno kritiziran, ker je Kitajska gotovo na strani Rusije. Toda tudi če je na strani Rusije, menim, da mora Kitajska odigrati svojo vlogo. Kitajska je stalna članica Varnostnega sveta. Kitajska je tista, ki ima največji vpliv v Rusiji. Kitajska do zdaj Rusiji ni dobavila orožja. ZDA so razmišljale o tej možnosti, to se do zdaj ni zgodilo, in dejstvo, da se je predsednik Xi dobro pogovarjal s predsednikom Zelenskim je dobro”, je v nedavnem intervjuju povedal Borell, ki je poudaril, da je EU zainteresirana, da Rusije ne porine preveč v objem Kitajske, piše Euronews. Borell meni, da je nemogoče vzpostaviti normalne odnose, če Kitajska ne uporabi močnega vpliva na Rusijo, da bi ustavila to vojno.

Dokument, ki so ga pripravile službe zunanjepolitičnega predstavnika, obsega tri vidike, je pojasnil Borrell. Eden od teh je obravnava Kitajske kot partnerja. Poleg tega je Kitajska tekmec, tretji vidik pa so različni ekonomski in politični sistemi, ki jih imata EU in Kitajska. “Ključni besedi sta sodelovanje in zmanjšanje odvisnosti,” je menil Borrell. EU po njegovem mnenju ne more prekiniti odnosov s Pekingom, saj vrednost dnevne trgovinske menjave med EU in Kitajsko znaša 2,7 milijarde evrov. Med strateškimi izzivi v odnosih med EU in Kitajsko je izpostavil Tajvan in rusko agresijo na Ukrajino. Glede Tajvana je poudaril, da je ta pomemben za EU, ki spremlja kitajsko politiko, piše STA.

Foto: Twitter

Borell je imel pred kratkim načrtovan obisk Pekinga, vendar je zbolel za Covidom. Kljub vsemu, pa je tja odšel francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je s seboj pripeljal predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Borell je prepričan, da bo ne glede na vse Kitajska postala velika sila in da je pomembno, kako bo svojo moč uporabila.

Ana Horvat