fbpx

Bosancem je dovolj: Nad ilegalne migrante bodo šli z vojsko!

Foto: arhiv Demokracije

Kot kaže, imajo v Bosni in Hercegovini vsakodnevnih izpadov migrantov že vrh glave, življenje v državi pa je postalo nevzdržno – vsakodnevni ropi in tatvine na vsakem koraku, poleg tega se vrstijo uničevanja gostinskih lokalov. Da seveda ne omenjamo vsakodnevnih pretepov.

Posledično si državljani BiH ponoči ne upajo ven, pač pa skrbno čuvajo svoje domove, v več mestih na zahodu države pa že zasedajo krizni štabi, ki zahtevajo razpustitev migrantskega taborišča Miral ter angažiranje oboroženih sil BiH, da zaščiti meje države, še zlasti mejo s Hrvaško, ki je hkrati meja z Evropsko unijo. Krizni štab iz Velike Kladuše je celo v javnost poslal sporočilo, da bodo ukrepali po svoje, če ne bodo državne oblasti ukrepale – mesto namreč zaradi migrantov poka po šivih.

Kot poročajo informativni spletni portali, je v BiH samo v februarju vstopilo najmanj 2.260 migrantov, v centrih pa jih je bilo že prej nastanjenih okoli 3.500. Medtem pa policija priznava svojo nemoč, da bi ustrezno zavarovala 600 kilometrov meje, zlasti meje s Srbijo in Črno goro. Zato so oblasti federacije BiH za pomoč zaprosile tudi pomoč enot ministrstva za notranje zadeve Republike Srbske, okoli 60 policistov pa naj bi prišlo z Madžarske za strokovno pomoč pri varovanju meje, vendar naj sami ne bi bili oboroženi. Končna odločitev pa je v rokah ministrskega sveta ter predsedstva BiH. Madžari bi pomagali nadzirati predvsem mejo s Srbijo in Črno goro ter nadzorovati obnašanje policije v teh dveh državah. Pomoč pri varovanju meje pa sta sprejeli tudi Srbija in Makedonija.

Demokracija.si