fbpx

Bosanske oblasti v strahu pred še večjim navalom migrantov krepijo nadzor na meji

Naval ekonomskih migrantov (Vir: twitter)

Minister za varnost BiH je napovedal okrepljen nadzor meje na vzhodu in jugu države. V želji, da bi zaščitili meje pred migrantskim valom, razmišljajo celo o napotitvi vojske na mejo.

Minister za varnost BiH Dragan Mektić je napovedal poostren nadzor državne meje na vzhodu in jugu države. S tem naj bi skušali preprečiti prihod nezakonitih migrantov, a po poročanju APA ni želel razkriti, če bodo za zaščito meje mobilizirali tudi vojsko.

Bosna in Hercegovina se že vse od začetka leta spoprijema z novim navalom nezakonitih migrantov. Po poročanju STA so oblasti v zadnjih štirih mesecih registrirale štiri tisoč prosilcev za azil. 70 odstotkov pa se jih je kljub temu odpravilo naprej proti zahodni Evropi. Mektić je ob tem razkril, da “gre večinoma za ljudi, ki ne prihajajo z vojnih območij in so ekonomski migranti”.

Bosanski minister za varnost Dragan Mektić (Vir: Twitter)

Največja skupina migrantov, ki trenutno šteje okoli 650 ljudi, se trenutno zadržuje na območju unsko-sanskega kantona ob meji s Hrvaško. Mektić je še povedal, da kar se tiče vprašanja migrantske krize, obstaja “določeno sodelovanje” s Srbi, medtem ko je sodelovanje s Črno goro neobstoječe.

 

Ivan Šokić