fbpx

Bosanski terorist in vpliven član Islamske države spoznan za krivega

Za ISIS je novačil borce iz celega sveta, Mirsad Kandić (foto: zajem zaslona)

Mirsadu Kandiću, visokem članu teroristične organizacije ISIS, grozi dosmrtni zapor. Obsodili so ga zaradi sodelovanja v ISIS, novačenja tujih borcev za ISIS in zagotavljanje orožja, opreme in obveščevalnih podatkov na bojišču.

Po tritedenskem sojenju pred ameriškim okrožnim sodiščem je zvezna porota v Brooklynu Mirsada Kandića, ki so ga oblasti leta preganjale, spoznala za krivega za zagotavljanja materialne podpore Islamski državi Irak in Al-Shamu (ISIS) in zagotavljanja materialne podpore organizaciji ISIS.

Glede na sodne dokumente in dokaze, ki so bili predstavljeni na sojenju, je bil 40-letni Mirsad Kandić iz Brooklyna v New Yorku in na Kosovu ter v Bosni in Hercegovini visoko uvrščeni član teroristične organizacije ISIS. V globalni teroristični organizaciji je imel več odgovornosti, vključno z novačenjem tujih borcev, preprodajo tujih borcev z Zahoda skozi Turčijo in v Sirijo ter pridobivanjem orožja, vojaške opreme, zemljevidov, denarja in lažnih identifikacij za borce ISIS. Pri izvajanju teh odgovornosti je obtoženec sodeloval neposredno z emirji ISIS in poveljniki bojišč, vključno z Bajrom Ikanovičem, ki je poveljeval vadbenemu taboru ISIS v Siriji od leta 2014 ali okoli tega. Ikanovič je nato poročal Omarju Shishaniju, takratnemu najvišjemu vojaškemu poveljniku za ISIS in ključnemu svetovalcu Abu Bakra al-Baghdadija.

Pričalo je 36 prič, dokazi pridobljeni s celega sveta
Glede na pričevanja 36 prič in dokaze, pridobljene s šestih celin, je Kandić že poleti 2012 poskušal zapustiti Združene države Amerike v boj proti džihadu. Na izhodišču Združenih držav so mu zavrnili vkrcanje in obvestili, da je na seznamu prepovedi letenja. Januarja 2013 je Kandić poskušal z direktnim letom iz Toronta v Kanadi leteti v Istanbul v Turčiji. Ponovno so mu zavrnili vkrcanje. Obtoženi se je nato novembra 2013 z dvodnevno vožnjo z avtobusom Greyhound odpeljal iz New Yorka v Monterrey v Mehiki in letel skozi Panamo, Brazilijo, Portugalsko, Nemčijo, Kosovo in Turčijo, preden je konec leta 2013 prispel v Sirijo. V Siriji se je Kandić pridružil ISIS in postal borec za skupino v Haritanu, trdnjavi ISIS-a na obrobju Alepa, ki je imel ruske mitraljeze PK in jurišne puške AK-47.

Teroristi (Vir: twitter)

Vodstvo ISIS je nato Kandića usmerilo v Turčijo, da bi prevzel vlogo tihotapljenja tujih borcev in orožja v Sirijo iz tujine ter služil kot emir za medije ISIS. Kandić je z več kot 120 računi na Twitterju širil sporočila o novačenju ISIS in grozljivo propagando. Predan pa je bil tudi plodnemu rekrutiranju tujih borcev za ISIS, saj je na tisoče radikaliziranih prostovoljnih borcev ISIS poslal iz zahodnih držav na ozemlja, ki jih nadzoruje ISIS, tako v Siriji in drugod na Bližnjem vzhodu. To je vključevalo enega Newyorčana, ki je postal ostrostrelec in trener ostrostrelcev ISIS, in še enega posameznika, ki je postal emir za varne hiše ISIS v provinci Idlib v Siriji. V postopku je omenjen tudi Avstralec, ki ga je rekrutiral s še ne dopolnjenimi 18 leti.

Zagotavljal obveščevalne podatke o bojiščih
Poleg tega je Kandić posredoval obveščevalne podatke o bojiščih in zemljevide poveljnikom bojišč ISIS in borcem na terenu, vključno z Ikanovičem, s katerim so organizirali tudi kopanje predorov pod turško-sirsko mejo, da bi v ISIS naenkrat preselili od 800 do 1000 borcev. Oblikovali so celo informacijsko okolje, v katerem je ISIS deloval z uveljavljanjem medijske in reklamne discipline ISIS.

Kandić je bil aretiran v Sarajevu v Bosni in Hercegovini. Obsojen je bil po eni točki zarote za zagotavljanje materialne podpore ISIS in petih vsebinskih točkah zagotavljanja materialne podpore ISIS v obliki rekrutiranja ter storitev, orožja, premoženja in opreme, lažne dokumentacije in identifikacije. Ob izreku kazni mu grozi najvišja kazen dosmrtnega zapora in 20 let zapora za vsako od preostalih štirih obtožb. Sodnik zveznega okrožnega sodišča bo določil kakršno koli kazen, potem ko bo upošteval smernice o izrekanju kazni ZDA in druge zakonske dejavnike. V pregonu so sodelovali uradi za mednarodne zadeve pravosodnega ministrstva, pravni atašeji FBI v tujini in tuji organi v več državah na treh celinah.

Ana Horvat