fbpx

Bosna in Hercegovina uradno zaprosila za članstvo v EU

Foto: STA

Bosna in Hercegovina je danes v Bruslju uradno zaprosila za članstvo v Evropski uniji. Predsedujoči predsedstvu BiH je prošnjo predal nizozemskemu zunanjemu ministru, saj Nizozemska trenutno predseduje Svetu EU. “BiH spada v evropsko družino,” je prepričan Dragan Čović.

”To je poseben in zgodovinski dan,” je po predaji prošnje poudaril predsedujoči predsedstvu BiH Dragan Čović. Bosna in Hercegovina je po njegovih besedah tako obrnila še eno stran v svoji evroatlantski prihodnosti.

Čović je prošnjo za vstop v EU predal nizozemskemu zunanjemu ministru Bertu Koendersu. Ob tem je izrazil prepričanje, da BiH sodi v evropsko družino, kar namerava v prihodnjem letu oziroma dveh dokazati tudi v praksi.

‘BiH bo prehitela vse svoje vzhodne sosede’
Predsedujoči predsedstvu BiH je tudi prepričan, da evropska pot Bosno in Hercegovino krepi in ji daje pozitivno energijo, ki jo bo usmerila v potrebne spremembe v družbi. ”Mnogi niso verjeli v BiH, saj so vedeli, kako kompleksni so odnosi, iskali so vedno nove dokaze, a današnji korak potrjuje, da ni več poti nazaj in da bo BiH na poti v Unijo dohitela svoje vzhodne sosede,” je še poudaril Čović.

Naslednji korak za Bosno in Hercegovino je po njegovih besedah zagon akcijskega načrta za članstvo v zvezi Nato, kar naj bi se zgodilo v juniju.

Slovenija: Gre za začetek zahtevne poti
Ministrstvo za zunanje zadeve je pozdravilo današnjo uradno prošnjo Bosne in Hercegovine za članstvo v Evropski uniji. Ob tem so na MZZ poudarili, da naloge BiH v zvezi z izpolnitvami zahtev EU z današnjo prošnjo še niso zaključene in da gre šele za začetek zahtevne poti.

“Slovenija vsekakor pričakuje, da se bo ustrezna dinamika reformnega procesa nadaljevala tudi po predaji prošnje. Na tej podlagi pričakujemo tudi poziv Sveta EU Evropski komisiji za začetek priprave mnenja o članstvu BiH v EU,” so še sporočili z MZZ in poudarili, da se Slovenija vseskozi zavzema za napredek držav Zahodnega Balkana na poti v EU.

M. G., STA