Bosna pred resno preizkušnjo: Zaradi navala migrantov potekajo razprave o zaprtju meja!

Slika je simbolična. Foto: Twitter

Migrantska kriza, ki je trenutno v ospredju bosanske politike, vse bolj zaposluje tamkajšnji politični vrh in dodatno krepi že tako nestabilno politično situacijo v BiH. Vendar pa Bosna ne bi bila Bosna, če bi vse teklo gladko. Ključni politični akterji v Bosni se namreč ne strinjajo glede sprejemanja števila migrantov v državo, tudi glede načinov reševanja krize imajo različna mnenja.

Predsednik predsedstva BiH Milorad Dodik je dejal, da je število ilegalnih migrantov v BiH bistveno višje od uradno objavljenih številk, saj jih veliko ni prijavljenih. Dodik je tudi opozoril, da “nekatere informacije kažejo, da se trenutno v BiH nahaja več kot 70 tisoč migrantov“, poroča portal Biščani.net.

Bosanske oblasti se pred nastopom toplejših mesecev, ko se aktivnosti migrantov okrepijo, bojijo novega navala migrantov iz Grčije. Pri tem se sklicujejo na avstrijskega ministra za notranje zadeve Herberta Kickla, ki je v pismu Evropski komisiji opozoril na nov val množičnega priseljevanja, po njegovih informacijah ​​naj bi se poletni pripravljal nov velik migrantski val iz Turčije v Evropo.

Začela se je nova kriza. Več deset tisoč migrantov je že v regiji, od tega 60 tisoč v Grčiji, 5 tisoč v Bosni in Hercegovini in 5 tisoč v Srbiji,” je povedal Kickl za Kronen-Zeitung, pri čemer se je  skliceval na podatke iz Evropske policijske uprave Europol.

Bosna bi zaprla mejo s Srbijo
Zaradi takšnih napovedi je upravičeno zaskrbljena tudi oblast v Bosni, saj vse več tamkajšnjih prebivalcev izraža odkrito nezadovoljstvo v zvezi z migranti, ki ljudem povzročajo čedalje več težav. Predsednik Sveta ministrov BiH Denis Zvizdić je te dni v izjavi za medije v Sarajevu dejal, da opozorila avstrijskega ministra jemljejo resno. “Bosna spremlja ravnanje evropskih držav, ki za migrante vse bolj hermetično zapirajo meje, zato bo tudi BiH ravnala v tej smeri in zaprla svojo vzhodno mejo.

Foto: Twitter

Spremljali bomo stanje. Predsedstvo BiH smo že prosili, naj odobri napotitev pripadnikov oboroženih sil, vendar ne inženirskih enot, ne pripadnikov oboroženih sil, temveč tiste, ki bodo preprečevale nezakonite prehode na nezavarovanih območjih, prek katerih prihajajo nezakoniti migranti iz Srbije,” je Zvizdić povedal novinarjem v Sarajevu in dodal, da v tem trenutku potrebujejo novih 500 do 1.000 policistov na meji, skupaj s predstavniki inženirskih enot za omejitev in zaprtje meje.

Dodik temu nasprotuje
S predlogom za popolno zaprtje meje pa se vsaj v tem trenutku ne strinja predsednik predsedstva BiH Milorad Dodik, ki je odločno zavrnil predlog Zvizdića o morebitnem hermetičnem zaprtju meje s Srbijo. “Predsedstvo BiH odloča o uporabi vojske. Jaz sem proti,” je dejal Dodik novinarjem v Mostarju. Na vprašanje novinarjev, ali bodo ilegalne migracije zajezili z namestitvijo tisoč mejnih policistov na nezavarovana območja, je Dodik dejal, da bodo po potrebi in v skladu z zakoni Republike Srbske zaposlili rezervne sile.

Dodik je novinarjem še povedal, da oblasti Republike Srbske na svojem ozemlju ne načrtujejo gradnje velikih migrantskih centrov, saj menijo, da so migranti na njihovem ozemlju le v tranzitu in gredo v najbližje destinacije, v tem primeru Bihać, kjer lahko zlahka vstopijo v EU.

V strahu pred novim valom iz Grčije
V vsakem primeru pa vodilni politiki BiH računajo z možnostjo, da se lahko s prihodom toplejših dni poveča tudi pritok migrantov, vendar v tem trenutku odgovorni v BiH priznavajo, da ne vedo, kaj se bo zgodilo, če se začne nov val iz Grčije.

Spremljali bomo razmere in seveda bomo vse bolj zapirali meje BiH proti vzhodu, če bodo meje BiH proti zahodu zaprte. Tukaj bo veljala vzajemnost in tako bomo tudi storili,” je še dejal predsednik Sveta ministrov BiH Denis Zvizdić.

M. V.

 • šmentanamuha

  Poloviti je treba nevladne promigrantske aktiviste in jih postavit pred sodišče. slovenske, hrvaške, srbske … Salvini se je pravilno lotil problema. Če ti nekje ponujajo brezskrbno brezplačno življenje za nič dela, pač prideš, a ne, še posebej, če si neke usrane vukojebine.

 • Darth Vader

  glede nevladnih človekoljubnih organizacij povprašajte malce miro cerarja, ko je opravljal javno funkcijo predsednika vlade jim je delil več 10 milijonske zneske……zato je potrebno miro cerarja strpat v keho, ker je del mednarodne organizirane združbe za tihotapljenje ilegalcev v območje šengena…..s tem je aktivno sodeloval pri rušenju ustavnega reda republike slovenije, avstrije in nemčije, saj so jih tihotapili v nemčijo…..preko slovenije in avstrije

  • šmentanamuha

   Se strinjam, Cerarja je treba sodno preganjat med prvimi. Pride čas.

   • Novakec1

    Ko bo prišel čas bo že na kašni eksotični destinaciji. Pa še veliko drugih.

 • Slovenka

  Razmišljajo?

 • rubec

  Takih plavih puščic je tudi v sloveniji že malo morje. Včeraj jih je bilo moč videt še pred dnevnikom, le da se je majmun sprenevedal in nekaj govoril o vremenu.

 • Boco

  Kje so zdaj partizani, da nas obvarujejo pred okupatorjem.
  Aja, sem se spomnil, borci podpirajo prihod čim večjega števila migrantov. Ker takšna pač je leva politika v Sloveniji. Tile negovalci vrednot osvobodilnega boja spet sodelujejo z okupatorjem.

  • Valter BraniSlav

   Zal imaste prav.

  • SIMON ROZIC

   To jim je v krvi! Že trenirajo po gozdovih naših ….

   • Novakec1

    Čevlji v gozdovih okoli Idrije so bile skrite rezerve

  • soc

   Če se ti zdi, da hoče narod zamenjati tvojo oblast, zamenjaj narod. In to partija intenzivno izvaja že od 1945, predvsem takoj po vojni in ves čas po izgubi formalne oblasti v “demokraciji”. Saj delež priseljenih dveh generacij v Sloveniji ni bistveno nižji od tistega na Švedskem ali v Nemčiji. Vse tam okrog 20%.

  • samsara

   “Tile negovalci vrednot osvobodilnega boja spet sodelujejo z okupatorjem.”

   Skratka, novodobni veleizdajalci.

 • pajot

  Kaj pa če bi se šli malček igrat. Na primer v Egejsko morje ladjice potapljat.

 • Common Sense

  PIC in ostale navladne organizacije točno vedo kje se nahajajo migranti. Njih je potrebno vprašati.

 • Olga101

  Bosanci so zakapirali okupacijo srbske soldateske šele, ko so ti začeli z genocidom! Danes uvažajo nove okupatorje – islamske teroriste!!

  • soc

   Od kod neki vici “Mujo i Haso”…

 • Valter BraniSlav

  Ne bojte se. Za musli migrante bodo poskrbeli slovenski levicarji.
  Poslali jih bodo na domove slovenskim desnicarjev.

 • Morala

  To že kar lep čas govorijo in nič od tega! Čemu bi zaprli meje, če Arabci kupujejo zemljo v Bosni?!

 • SIMON ROZIC

  No, drage antropologinje, vzemite se vendar koga s seboj, da vam bo
  popestril življenje in pred prazniki “pospravil” stanovanje….Srečno!

 • koza

  Assanga so aretirali v Londonu, kaj Švedi še ne dajo mira?

 • Boco

  Brščiča čim prej v Bruxelles poslat.
  Na mejo pa Šiškeja. Dat mu vsa pooblastila in materialna sredstva, da organizir varovanje slovenske meje. Ne more nas čuvat s plastičnimi puškami. Sekire lahko vzamejo zraven, ampak predvsem zaradi psihološkega učinka.

  • Novakec1

   Ke si najdu tega klovna da obrani mejo.

 • Franjo Trojner

  Dejstvo je, da levičarji na oblasti v Sloveniji legalizirajo ilegalne prehode naših meja in iz tega razloga policija in SV ilegalnih migracij ne preprečuje. Sicer meni ni znano od kje naši vladi za takšno dejanje podlaga v naši veljavni USTAVI, a vseeno bi pričakival, glede na dejstvo, da zaenkrat menda še živimo v demokraciji, da nam uradna oblast pove koliko ilegalnih migrantov želi trajno sprejeti v našo državo, predno bo ilegalne preglhode meje trajno preprečila in če jih preprečiti sploh namerava??? Katero število imajo v mislih levičarji, a je to 50 000, morda 100 000 ali celo več??? In koliko smo jih sploh, kot država sposobni trajno gostiti, glede na skope finančne vire mislim?? Nemške izkušnje so namreč porazne, iz proračuna gre za migrante na miljarde € , zaposli pa se jih le za vzorec. Kako se to misli urediti pri nas??? In ali se bomo tudi zaradi migrantske politike odprtih vrat na novo zadolževali, dvigali davke ali zbirali zamaške????? A mi prosim, kdo od odgovornih lahko odgovori.

 • JANEZ GUS

  Ko bi bil gospod Dolfi še živ,bi bila Nemčija turkizna,danes je pa ena velika vsrana mlakuža.

 • Terminator

  Dodik je proti, ker ima očitno koristi od tihotapljenja ilegalcev.

  • samotoje

   Dodik je predvsem Srb in ne bo dovolil zaprtja meje proti Srbiji. Od tega ima koristi.

 • Terminator

  Slovenija mora hermetično zapreti mejo, potem se bo hitro videlo kdo je odgovoren za švercanje ilegalcev.

 • xtc

  Upam da Bosanci neprdzušno zapro meje.

 • Darth Vader

  Čemur smo priča sedaj je migracija milijonov večinoma nesposobnih, neizobraženih ljudi z drugim jezikom, raso, vero in vrednostnim sistemom. Hitro oznanjajo, da niso v Evropi zato, da bi se “asimilirali” v novo kulturo. Ta uvoz milijonov migrantov samo obljublja, da bo uničil Evropsko kulturo in razpizdil domačine, ki mimogrede, so prisiljeni v plačevanje vsega tega. Dolgo smo obljubljali, da bo ta antagonizem pripeljal do porasta nacionalizma (in le kako nebi?) in da se bo to povečano občutilo v politiki.

  No tu smo sedaj in dogaja se. Kaj vse to pomeni za vojaške izdatke je precej preprosto. Posamezne države članice bodo vse bolj ignorirale špičaste čeveljčke v Bruslju in zadeve vzele v svoje roke (kot to že počnejo) ter pripeljale nazaj te mračne omare s vojaškimi čevlji in orožjem. Kar opazujte. To pomeni višje izdatke za vojsko. Več: https://ambasador21.wordpress.com/2019/04/11/konec-nato-2-del-zakaj-prihaja-vojna-v-evropo/

 • koza

  Nemci deportirali tri Bosance, Slo 3, ko pa kdo drug opozori na dejstva in grožnje pa vsi navalijo … https://www.dnevno.ba/vijesti/tri-drzavljana-bih-deportirana-iz-njemacke-166154/

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!