fbpx

Korumpirane politike javno sramotijo kar z vezanjem na sramotilne stebre

Foto: Twitter

Svetovne portale in socialna omrežja so obkrožile fotografije iz Brazilije, kjer so ljudje na javni steber privezali politika v kravati, ki so ga označili za koruptivnega. Brazilija je sicer znana po korupcijskih škandalih, ki pretresajo državo.   

Ugrabljanje pokvarjenih politikov je gesta, ki je del mestnega manifesta, ki so ga vzpostavile tako imenovane “ugrabiteljske bande”, ki ugrabljajo politike, za katere je znano, da so koruptivni. Privežejo jih na javne stebre, da so vsem na očeh. Ugrabiteljstvo je še toliko bolj zanimivo zato, ker policija  akcij ugrabiteljskih band ne preprečuje, prav tako ne preprečuje ugrabiteljem, da se znašajo nad pokvarjenimi politiki.

Brazilija je sicer država, ki ima izjemne težave s korupcijo, ki sega vse do državnega vrha. Nedavno so v korupcijski škandal ujeli nekdanjega predsednika Brazilije Luiza Inacia Lule da Silve in državno naftno podjetje Petrobras. Aktualna predsednica Dilma Rousseff je svojemu kolegu ponudila mesto v kabinetu predsednika in mu s tem podarila imuniteto, da ga zaščiti pred pregonom. Njegovo imenovanje je sicer sodišče preklicalo, ker je po njihovem šlo za očitno izigravanje zakona. Dokončno besedo o primeru bo imelo vrhovno sodišče. Primer je Brazilijo tako pretresel, da je ta že dolgo časa v resni politični krizi, kar zna spodnesti predsednico Rousseffovo.

M. P.