fbpx

Brazilske oblasti med olimpijsko štafeto ustrelile “razstavnega” jaguarja

Foto: EPA

Jaguar, ki je priklenjen na verigo spremljal štafeto olimpijske bakle, je dočakal žalostno usodo. Podlegel je strelom brazilske vojske, potem ko se je ušel iz ujetništva. Olimpijski organizacijski odbor obžaluje, da je prišlo do neljubega dogodka in da je bila ogrožena žival sploh del dogodka. 

Štafeta olimpijske bakle se je ustavila v brazilskem centru za džungelsko bojevanje, kjer je tekače pričakal Juma, ogroženi jaguar. Velika mačka je bila pred pobegom pripeta na veliki verigi in ni bilo videti, da bi lahko ušla, poroča CNN.

Ko se je divja mačka naposled iztrgala z verige, so se za njo pognali tako veterinarji kot brazilska vojska. Veterinarji so divjo mačko uspeli ustreliti z uspavalom, kar pa ni zadoščalo. Mačka je v tistem skušala naskočiti enega izmed veterinarjev, vendar je bila še pred tem ustreljena s pravim nabojem.

“Naredili smo napako, ko smo dovolili, da se olimpijska bakla – simbol miru in enotnosti različnih ljudi – kaže ob divji živali. Prizor je nasprotoval našim vrednotam. Žalosti nas, kaj se je zgodilo, in lahko vam zagotovimo, da se kaj takega ne zgodilo med olimpijskimi igrami,” je organizacijski odbor za olimpijske igre povedal v izjavi za javnost.

Jaguar je skoraj ogrožena vrsta živali. Pri divjih lovcih je še posebej priljubljena zaradi privlačnega kožuha. 

Ž. K.