fbpx

Brazilski predsednik Bolsonaro državljanom: “Nehajte že jamrati zaradi epidemije!”

Foto: epa

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je Brazilcem dejal, naj prenehajo jamrati zaradi epidemije, medtem ko je kritiziral ukrepe za boj proti virusu kljub povečanju števila okuženih in umrlih zaradi bolezni, je v petek poročal britanski BBC.

Jair Bolsonaro je izjavo o “jamranju” podal dan po tem, ko so v Braziliji v 24 urah zabeležili rekordno število smrtnih žrtev. Brazilija doživlja najhujšo fazo epidemije, zdravstveni sistem države pa je v veliki krizi. Nekatera mesta in države so v odgovor uvedle lastne omejitve. Brazilsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je zaradi covid-19 umrlo več kot 260 tisoč ljudi, kar pomeni, da je Brazilija za ZDA, druga po številu smrtnih žrtev na svetu.

V četrtek je umrlo še 1.699 ljudi, kar je malo manj kot v sredo, ko jih je umrlo 1910. Medtem so zabeležili še 75.102 primera, kar je drugi dnevni rekord v državi. Eksplozijo števila okuženih pripisujejo širjenju zelo nalezljive različice virusa, ki naj bi prvotno izbruhnila v amazonskem mestu Manaus. Kljub vsemu pa Bolsonaro še naprej zmanjšuje grožnjo virusa. “Nehajte jokati. Koliko časa boste še jokali zaradi tega?” Na nekem dogodku naj bi dejal: “Koliko časa nameravate ostati v hišah in zapirati vse? Nihče ne zdrži več. Žalujemo za mrtvimi, vendar potrebujemo rešitev,” je dejal.

Foto: epa

Guvernerji jezni na Bolsonara
Na njegove komentarje se je jezno odzval guverner Sao Paola, João Doria, ki je še posebej oster glede Bolsonarovih dejanj v pandemiji. Doria je Bolsonara označil za “norega”, ker je napadal “guvernerje in župane, ki želijo kupiti cepivo in državi pomagati, da konča to pandemijo.” “Kako se lahko spopademo s težavo, ko vsak dan gledamo, kako ljudje umirajo? Zdravstveni sistem v Braziliji je na robu propada,” je dejal Doria. Bolsonaro vztrajno nasprotuje karantenskim ukrepom, ki so jih uvedli guvernerji in trdi, da bo kolateralna škoda za gospodarstvo hujša od učinkov samega virusa. “Na žalost se mora Brazilija trenutno boriti proti dvema virusoma: koronavirusu in bolsonaro-virusu. To je škoda za Brazilce,” je dejal Doria.

Aleš Ernecl