fbpx

Brazilski predsednik Bolsonaro v goreči Amazonski gozd pošilja vojsko, Macrona pa je okrcal zaradi pozivov k mednarodnem ukrepanju: “To je naš gozd!”

Foto: Twitter

Amazonski pragozd je še naprej v primežu ognjenih zubljev. Medtem, ko francoski predsednik Emmanuel Macron dogajanje označuje kot mednarodno krizo, pa brazilski predsednik Jair Bolsonaro vztraja, da gozdni požari obstajajo povsod po svetu in da zaradi tega voditelji po svetu ne morejo kar pozivati k mednarodnem ukrepanju. 

Macron je v četrtek voditelje držav iz skupine G7 pozval, da naj se k vprašanju požarov razpravlja na prihajajočem vrhu, pa Bolsonaru ni po godu. Bolsonaro namreč vztraja, da bo Brazilija še naprej odgovorna za varovanje amazonskega pragozda in tega označil kot njihov Amazon, navaja O Globo. Zaradi pritiskov k ukrepanju za zaščito “pljuč sveta” se je ta v petek v pragozd napoti oborožene sile.

Foto: epa

Število požarov narašča
Zaskrbljujoče je, da je v Braziliji letos izbruhnilo kar 73.000 gozdnih požarov, kar je največ po letu 2013 in 83 odstotkov več kot leto prej. Več kot polovica je po poročanju STA zagorela v amazonskem pragozdu. Trenutno sicer še ni jasno, kolikšen je realen obseg požarov, je pa dejstvo, da je dim pokril veliko mest, med njimi tudi prestolnico Sao Paolo, ki se nahaja več kot 2000 kilometrov stran. Zaradi posledic dima se je ta znašla v temi. Strokovnjaki opozarjajo, da je za požare v največji meri krivo požiganje kmetov, ki na ta način poskušajo priti do površin za kmetovanje.

https://twitter.com/mindinnmars/status/1163912127687663617

Foto: STA

Francija in Irska sta zaradi obnašanja brazilske države napovedala, da bosta nasprotovali trgovinskemu sporazumu, ki ga je Evropska unija sklenila skupaj z državami južnoameriškega trgovinskega bloka Mercosur. Macron izpostavlja, da ne verjame v resničnost okoljevarstvenih zavez, ki jih je Bolsonaro podal in dodal, da na podlagi njegovega neukrepanja sklepa, da je ta na vrhu g20 v Osaki lagal.  Predlog Macrona, da se prične pripravljati konkretne ukrepe glede požarov, je podprla tudi Nemčija. Predstavnik nemške kanclerke Steffen Seibert je v izjavi za javnost poudaril, da je obseg požarov nevaren in šokanten tako za prizadete države, kot tudi za celoten svet. Zaskrbljenost pa so izrazili tudi novi britanski predsednik vlade Boris Johnson in tiskovna predstavnica Evropske komisije Mina Andreeva.

Foto: Twitter

Nasprotovanju brazilskemu soočanju s požari mnogi nasprotujejo na protestih, ki so se med drugim odvijali v Dublinu, Berlinu, Londonu, Amsterdamu, Lizboni in Madridu. Pomoč Braziliji pri boju proti požarom je ponudil tudi ameriški predsednik Donald Trump. Brazilski predsednik v svojem odzivu, ki ga je ta nedavno podal, obtožil Macrona, da ta poskuša notranjo zadevo Brazilije le izkoristiti v svoj prid. Ob tem vztraja, da država dela vse v boju z nezakonitim krčenjem gozdov in ostalimi aktivnostmi, ki Amazonijo spravljajo v nevarnost. Po njegovo bodo prav oborožene sile tiste, ki bodo pripomogle pri boju z nezakonitimi aktivnostmi. “Po drugi strani morate biti mirni, ko se ukvarjate s to zadevo. Širjenje neutemeljenih podatkov in sporočil znotraj ali zunaj Brazilije ne pomaga pri reševanju težave,” je ta zatrdil.

Hana Murn