Brazilski predsednik Bolsonaro v goreči Amazonski gozd pošilja vojsko, Macrona pa je okrcal zaradi pozivov k mednarodnem ukrepanju: “To je naš gozd!”

Foto: Twitter

Amazonski pragozd je še naprej v primežu ognjenih zubljev. Medtem, ko francoski predsednik Emmanuel Macron dogajanje označuje kot mednarodno krizo, pa brazilski predsednik Jair Bolsonaro vztraja, da gozdni požari obstajajo povsod po svetu in da zaradi tega voditelji po svetu ne morejo kar pozivati k mednarodnem ukrepanju. 

Macron je v četrtek voditelje držav iz skupine G7 pozval, da naj se k vprašanju požarov razpravlja na prihajajočem vrhu, pa Bolsonaru ni po godu. Bolsonaro namreč vztraja, da bo Brazilija še naprej odgovorna za varovanje amazonskega pragozda in tega označil kot njihov Amazon, navaja O Globo. Zaradi pritiskov k ukrepanju za zaščito “pljuč sveta” se je ta v petek v pragozd napoti oborožene sile.

Foto: epa

Število požarov narašča
Zaskrbljujoče je, da je v Braziliji letos izbruhnilo kar 73.000 gozdnih požarov, kar je največ po letu 2013 in 83 odstotkov več kot leto prej. Več kot polovica je po poročanju STA zagorela v amazonskem pragozdu. Trenutno sicer še ni jasno, kolikšen je realen obseg požarov, je pa dejstvo, da je dim pokril veliko mest, med njimi tudi prestolnico Sao Paolo, ki se nahaja več kot 2000 kilometrov stran. Zaradi posledic dima se je ta znašla v temi. Strokovnjaki opozarjajo, da je za požare v največji meri krivo požiganje kmetov, ki na ta način poskušajo priti do površin za kmetovanje.

https://twitter.com/mindinnmars/status/1163912127687663617

Foto: STA

Francija in Irska sta zaradi obnašanja brazilske države napovedala, da bosta nasprotovali trgovinskemu sporazumu, ki ga je Evropska unija sklenila skupaj z državami južnoameriškega trgovinskega bloka Mercosur. Macron izpostavlja, da ne verjame v resničnost okoljevarstvenih zavez, ki jih je Bolsonaro podal in dodal, da na podlagi njegovega neukrepanja sklepa, da je ta na vrhu g20 v Osaki lagal.  Predlog Macrona, da se prične pripravljati konkretne ukrepe glede požarov, je podprla tudi Nemčija. Predstavnik nemške kanclerke Steffen Seibert je v izjavi za javnost poudaril, da je obseg požarov nevaren in šokanten tako za prizadete države, kot tudi za celoten svet. Zaskrbljenost pa so izrazili tudi novi britanski predsednik vlade Boris Johnson in tiskovna predstavnica Evropske komisije Mina Andreeva.

Foto: Twitter

Nasprotovanju brazilskemu soočanju s požari mnogi nasprotujejo na protestih, ki so se med drugim odvijali v Dublinu, Berlinu, Londonu, Amsterdamu, Lizboni in Madridu. Pomoč Braziliji pri boju proti požarom je ponudil tudi ameriški predsednik Donald Trump. Brazilski predsednik v svojem odzivu, ki ga je ta nedavno podal, obtožil Macrona, da ta poskuša notranjo zadevo Brazilije le izkoristiti v svoj prid. Ob tem vztraja, da država dela vse v boju z nezakonitim krčenjem gozdov in ostalimi aktivnostmi, ki Amazonijo spravljajo v nevarnost. Po njegovo bodo prav oborožene sile tiste, ki bodo pripomogle pri boju z nezakonitimi aktivnostmi. “Po drugi strani morate biti mirni, ko se ukvarjate s to zadevo. Širjenje neutemeljenih podatkov in sporočil znotraj ali zunaj Brazilije ne pomaga pri reševanju težave,” je ta zatrdil.

Hana Murn

 • Garbage man

  Seznam nuklearnih testiranj Francije : https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_nuclear_weapons_tests_of_France
  + Ogromna uporaba plastike za Macronovo babico

 • Franc Šink

  Kaj pa če je na svetu preveč kisika? Oksidacija kar gorenje je, je brez njega nemogoča.Narava se že maščuje. Preveč je preveč.

  • hle

   Ravno to je zanimivo ob vsej tej podnebni gonji nisem zasledil podatka da bi se koncentracija kisika v ozračju kakorkoli spremenila kar bi se v kolikor podatki paničarjev držijo sedaj že moralo opaziti

   • Franc Šink

    Pravilno razmišljaš.

 • xtc

  toplovodar Macron se naj raje briga svoj domači Farancistan in kasko bo spet pečene šlatal za r*****.
  Sicer pa je res ,da so za del požarov res odgovorni neodgovorni kmetje,ki jim požigi uidejo izpod nadzora-za kar bi morali biti ostro sankcionirani
  Vendar pa se vse bolj šušlja iz obveščevalnih virov,da naj bi požare podtikali socialistično anarhistično liberalni privrženci,ki bi radi z pritisk tujine radi dosegli zrušenje njim neljubega priljubljenega predsednika,ki pač preganja njihove deformirane in zlagane agende in dretje Macrona in Merckelce kažeta na nekaj v tej smeri.
  Sicer počakajmo na nastop vojske-prtav zanimivo bi bilo videti,če bi le ta ujela kakega socialista na “ekološkem delu”.

  • freedomfighter

   Ahahah iz katerih obvescevalnih virov se suslja…bolsonarovih…tisti ki vrjamete te norosti ste pa res zmesani

   • Perkele

    Verjetno so mal prelistal Nostradamusove prerokbe.

 • Observer

  Nedavno so gorela ogromna področja gozdov v Rusiji. Svetu se bliža konec. Vedno bolj je jasno. Mediji ne povedo polovice tega kakšne vse katastrofe se dogajajo drugod. Intenziteta vsega se povečuje…ljudje pa si zatiskate oči. Max 10 let, vendar glede na to kako hitro se stvari odvijajo in se pogoji za življenje na Zemlji slabšajo, bo očitno konec že prej…

  Razodetje 9
  20 Drugi ljudje, ki jih te nadloge niso pokončale, se niso odvrnili od početja svojih rok. Niso nehali moliti demonov in malikov, zlatih in srebrnih, bronastih, kamnitih in lesenih, ki ne morejo ne videti ne slišati ne hoditi.
  21 Niso se odvrnili ne od svojih umorov ne od svojih čaranj ne od svojega nečistovanja ne od svojih tatvin.

  Razodetje 14
  6 Nato sem videl drugega angela, ki je letel po sredi neba in je imel večni evangelij, da ga oznani prebivalcem zemlje in vsakemu narodu, rodu, jeziku in ljudstvu.
  7 Z močnim glasom je rekel: »Bojte se Boga in izkažite mu čast, kajti prišla je ura njegove sodbe. Molíte njega, ki je naredil nebo in zemljo, morje in izvire vodá.«

  Razodetje 16
  9 In ljudi je žgala silna vročina in preklinjali so ime Boga, ki ima oblast nad temi nadlogami. Niso se spreobrnili, da bi mu izkazali čast.

  …in zato je konec neizbežen in se hitro bliža.

 • Observer

  https://www.ianwelsh.net/about-the-amazon-burning-its-worse-than-you-think/

  1. Loss of another fifth of the Amazon, many scientists believe, would trigger a “dieback” causing the rest to die quickly.

  2. Loss of the Amazon would release as much carbon into the atmosphere as all human activity since 1880.

  What this means is a doomsday scenario. There are scenarios where not only humans, but all higher life dies, and this stands a good chance of being one of them: an uncontrollable increase of ten degrees Celsius or more.

  We don’t survive that.

 • šmentanamuha

  Laserskp sproženi in usmerjani požari po celem svetu so v funkciji Podnebne agende, ki si je za svojo maskoto izbrala Gretico Švedsko. Tako bi nas radi prepričali, da nas je preveč, ki dihamo zrak.