fbpx

Brazilsko prizivno sodišče pokvarjenemu levičarju in nekdanjemu predsedniku Brazilije Lulu da Silvi zvišalo kazen na 12 let zapora!

Nekdanji brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva. (foto: epa)

Brazilsko prizivno sodišče je za nekdanjega levičarskega predsednika, Luiza Inacia Lulo da Silvo, ne samo potrdilo, temveč zahtevalo povišanje zaporne kazni zaradi korupcije z 10 na 12 let zapora. 

Očitno je, da tudi brazilski pravosodni organi delujejo v smeri obračuna s korupcijo, saj jim je uspelo obsoditi nekdanjega brazilskega predsednika da Silvo, ki je mandat predsednika opravljal med leti 2003 in 2011. V korupcijski shemi “operacija avtopralnica” je sodelovalo več deset podjetnikov in politikov, med sodniki pa sta bila samo dva sodnika za potrditev kazni, vsi ostali so bili za povišanje z 10 na 12 let zapora.

S koruptivnim denarjem je kupil stanovanje, nekaj ga je opral
Nekdanjega brazilskega predsednika je na prvi stopnji obsodil zvezni sodnik Segio Moro, ki je v Braziliji postal prava legenda boja proti korupciji. Tožilstvu pa je uspelo dokazati, da je imel da Silva osebne finančne koristi od operacije “avtopralnica”, v kateri so državne oblasti zasebnikom dale preplačane pogodbe, zato da bi del denarja vrnili politikom, poroča Breitbart. Brazilski predsednik je dokazano z delom tega denarja kupil prestižno trinadstropno stanovanje, preostali denar pa je poskušal oprati na druge načine.

Da Silva se obsodbi močno upira, med drugim tudi s tem, da je napovedal predsedniško kandidaturo na volitvah oktobra letos, še vedno pa ima možnost, da se na sodno odločbo pritoži. Predsedniške tekme se bo lahko udeležil, če bo s pritožbo tudi dokončno uspel.

C. Š.