fbpx

Brexit še vedno brez dogovora!

Britanski predsednik vlade Boris Johnson. (Foto: Youtube)

Evropska unija ni pokazala nobenega interesa, da bi z Veliko Britanijo vstopila v sporazum, podoben tistemu s Kanado, zaradi česar so pogajanja spodletela,” je dejal Boris Johnson po drugem dnevu izrednega vrha EU. Pogajanja se bodo sicer nadaljevala.

Pogovori so več mesecev zastajali zaradi zelo temeljnih razlik glede tega, kaj si obe strani želita od prihodnjih odnosov. Medtem ko je Britanija želela dogovor z Evropo, enak tistemu, ki ga je EU že sklenil s Kanado – nekdanjo britansko kolonijo s podobnimi kulturnimi, političnimi in pravnimi tradicijami – ki bi omogočala enostavno trgovanje, ne da bi EU izvajala politični nadzor nad prestolnico države, je Bruselj imel drugačne ideje. Vztrajanje v kanadskem dogovoru ni bilo mogoče, ker je Združeno kraljestvo v neposredni geografski bližini Evropske unije, bruseljski pogajalci pa so namesto tega želeli obdržati ključni nadzor nad Britanijo, vključno s pravico do uvedbe zakonov EU in odločanja o britanskih teritorialnih vodah, poroča Breitbart.

Boris Johnson je spoznal, da se kljub večmesečnim pogovorom do danes ni nič spremenilo, EU še naprej vztraja, da mora ohraniti nadzor, “popolnoma nesprejemljiv za neodvisno državo“. Ker je do poteka prehodnega obdobja, 1.1. 2021, le še deset tednov, je treba na tej točki predvidevati in se odločiti in Johnson je napovedal, da se je odločil, da bodo odslej zasledovali avstralski scenarij, ne več kanadskega, ker sogovorniki vztrajajo v nerazumnih pogojih.

Napoved je prišla le nekaj ur po tem, ko je Emmanuel Macron od Britanije zahteval, naj v zameno za dogovor preda svoje ribiške vode Franciji, pri čemer je to, kot je poudaril junak Brexita, Nigel Farage, za VB povsem nesprejemljivo. Farage zato Johnsona podpira pri zasledovanju avstralskega scenarija:

Je to res konec pogajanj?
Kljub navidezni odločnosti pa ne gre pozabiti, da je Velika Britanija grožnje, da pogajanja zapušča, že velikokrat uporabila kot strategijo v pogajanjih in je verjetno, da to počne tudi tokrat, da bi nekoliko pritisnila na Bruselj. Do konca prehodnega obdobja manjka še nekaj tednov in tedaj bodo odgovori znani.

Aleš Ernecl