fbpx

Brexit: Britanci še vedno nesoglasni, datum za izstop iz EU pa tik pred vrati!

(Foto: iStock)

Britanski parlament je glasoval proti sporazumu o brexitu, ki ga je skupaj s pogajalci EU zagotovila premierka Theresa May, ki je s tem tako doživela še en poraz. Izid glasovanja je bil 391 proti 242, kar je malo bolje kot januarja, ko je Mayeva doživela poraz z razliko 230 glasov.

Brexit še vedno razburja Britance. V torek je potekalo glasovanje o zadnjem dogovoru med premierko Thereso May in pogajalci EU, ki so ga poslanci zopet zavrnili. Jean-Claude Junker je pri tem dejal, da tretje priložnosti ne bo. Po močnem porazu je Theresa May izrazila globoko obžalovanje nad odločitvijo in napovedala, da bodo poslanci glasovali še o možnosti brexita brez dogovora. Kot je še povedala, se zaveda škode izstopa brez dogovora, zato bo glasovala proti temu, k temu pa bo pozvala tudi poslance. Glasovanje je predvideno za sredo ob 20. uri po srednjeevropskem času.

Če poslanci scenarija o brexitu brez dogovora ne bodo podprli, bodo predvidoma v četrtek odločali še, ali bi morda EU zaprosili za odlog predvidenega datuma izstopa. Tega bi morala EU soglasno potrditi.

Theres May doživela nov poraz. (Foto: epa)

Posledice izstopa brez dogovora
Iz Velike Britanije prihajajo najrazličnejši scenariji o tem, kako bi se spremenilo življenje Britancev v primeru, če Britanija zapusti EU brez dogovora. Tako so britanski poslanci v torek razkrili vrsto zaskrbljujočih novih tarif, ki bi prizadele Britance. Trenutno se lahko izdelki, uvoženi iz evropskih držav, kot sta Nemčija in Francija, zaradi enotnega trga uvozijo brez posebnih dajatev, toda če Britanija 29. marca brez dogovora zapusti EU, bo morala vlada uvesti nove uvozne davke.

Ministri so tako napovedali, da bodo za živila, uvožena iz EU, kot so govedina, perutnina, ribe, maslo in sir, veljali novi uvozni davki, na podlagi katerih bodo po 29. marcu, če pride do izstopa Velike Britanije brez dogovora, zvišali cene v supermarketih.

Veliko skrbi pa vzbuja tudi meja Severne irske, ki bi v primeru ne-dogovora vsaj 12 mesecev ostala odprta, in ker blago, uvoženo iz republike, ne bi bi imelo nobenih tarif, obstaja strah, da bi to lahko postala nova tihotapska pot.

Britanci morajo končno priti skupaj
Medtem v Strasbourgu glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier pravi, da mora Velika Britanija končno uskladiti dejstva okoli brexita, saj je kaotično, da so brez dogovora glede na to, da je datum izstopa tako rekoč tik pred vrati. Dejal je, da je čas, da Westminster končno spremeni svoj položaj potem, ko je parlament predsednici vlade Theresi May podal še en velik poraz o sveže dogovorjenem sporazumu za brexit.

M. M.