Brexit: Britanci še vedno nesoglasni, datum za izstop iz EU pa tik pred vrati!

(Foto: iStock)

Britanski parlament je glasoval proti sporazumu o brexitu, ki ga je skupaj s pogajalci EU zagotovila premierka Theresa May, ki je s tem tako doživela še en poraz. Izid glasovanja je bil 391 proti 242, kar je malo bolje kot januarja, ko je Mayeva doživela poraz z razliko 230 glasov.

Brexit še vedno razburja Britance. V torek je potekalo glasovanje o zadnjem dogovoru med premierko Thereso May in pogajalci EU, ki so ga poslanci zopet zavrnili. Jean-Claude Junker je pri tem dejal, da tretje priložnosti ne bo. Po močnem porazu je Theresa May izrazila globoko obžalovanje nad odločitvijo in napovedala, da bodo poslanci glasovali še o možnosti brexita brez dogovora. Kot je še povedala, se zaveda škode izstopa brez dogovora, zato bo glasovala proti temu, k temu pa bo pozvala tudi poslance. Glasovanje je predvideno za sredo ob 20. uri po srednjeevropskem času.

Če poslanci scenarija o brexitu brez dogovora ne bodo podprli, bodo predvidoma v četrtek odločali še, ali bi morda EU zaprosili za odlog predvidenega datuma izstopa. Tega bi morala EU soglasno potrditi.

Theres May doživela nov poraz. (Foto: epa)

Posledice izstopa brez dogovora
Iz Velike Britanije prihajajo najrazličnejši scenariji o tem, kako bi se spremenilo življenje Britancev v primeru, če Britanija zapusti EU brez dogovora. Tako so britanski poslanci v torek razkrili vrsto zaskrbljujočih novih tarif, ki bi prizadele Britance. Trenutno se lahko izdelki, uvoženi iz evropskih držav, kot sta Nemčija in Francija, zaradi enotnega trga uvozijo brez posebnih dajatev, toda če Britanija 29. marca brez dogovora zapusti EU, bo morala vlada uvesti nove uvozne davke.

Ministri so tako napovedali, da bodo za živila, uvožena iz EU, kot so govedina, perutnina, ribe, maslo in sir, veljali novi uvozni davki, na podlagi katerih bodo po 29. marcu, če pride do izstopa Velike Britanije brez dogovora, zvišali cene v supermarketih.

Veliko skrbi pa vzbuja tudi meja Severne irske, ki bi v primeru ne-dogovora vsaj 12 mesecev ostala odprta, in ker blago, uvoženo iz republike, ne bi bi imelo nobenih tarif, obstaja strah, da bi to lahko postala nova tihotapska pot.

Britanci morajo končno priti skupaj
Medtem v Strasbourgu glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier pravi, da mora Velika Britanija končno uskladiti dejstva okoli brexita, saj je kaotično, da so brez dogovora glede na to, da je datum izstopa tako rekoč tik pred vrati. Dejal je, da je čas, da Westminster končno spremeni svoj položaj potem, ko je parlament predsednici vlade Theresi May podal še en velik poraz o sveže dogovorjenem sporazumu za brexit.

M. M.

 • xtc

  Sicer mi ni jasno zakaj tak vik in krik glede Brexita.
  Takole je;Brexit je izglasovan po zakonu in kot tak mora biti izveden z ali brez dogovora.
  Mislim,da je tudi panika glede trdega Brexita prenapihnjena.
  Mislim,da se bodo nove pogodbe in dogovori sklenili celo lažje kot sedaj ,ko Bruselj izsiljuje in domači izdajalci na Otoku nagajajo in bodo tudi glave treznejše.
  Ja začasno se zna res zgoditi,da bodo cene v super marketih zrasle vendar pa lahko vlada kaj hitro oz. bi že lahko sklenila prostotrgovinsko brezcarinski dogovor z ZDA,kar bi cene obdržalo na istem nivoju,zakaj to ni storila je vprašanje.
  Nadalje zakaj taka histerija pri Brexitu?
  Breksit je hujši udarec za EU in Bruseljske birokrate kot za Britance.
  Gre za predvsem političen problem,ki ga želijo multikultarji na vsak način preprečiti,saj bi lahko Bruseljski 5 Reich pričele zapuščati tudi druge države,ki se ne strinjajo zz multikultianarhosocialističnim fašizmom Bruslja in Macrona ter Merckelce.
  Odhob Britancev,bi hudo oslabil položaj Bruslja nasproti Poljski,Madžarski,Italiji in tistim ,ki se z njegovo norostjo ne strinjajo.
  Zato je trenutno za Britance precej bolje da odiddejo takoj,kajti izsiljevanja Bruslja bodo vse hujša,če pa ostanejo v EU bi to pomenil zmago nad njimi in zagotovo,bi se jim godilo precej slabše saj bi Bruselj hotel prevzeti vse njihove atribute samostojnosti,ob čemer pa tudi izbruh vojne ni izključen in lomljenje Beritancev bi hitro opogumilo Brudseklj ,da bi z vojaškimi akcijami pričel obračunavati z njim neposlušnim izvoljenim vladam,strankam oz. nasprotnikom.
  Zelo hitro se Britancem lahko zgodi,da bo bruselj zahteval prepoved evroskeptilnih strank,zaprtje vseh kritikov Bruslja in tistih ,ki hočejo suvereno VB.
  Skratka,Britanci so v zelo nevarnem precepu med slabim in še slabšim.
  Zato bi osebno izkal sporazume z ZDA,Brazilijo,Japonsko ipd državami.

 • Franjo Trojner

  Morda pa Veliki Britaniji brexit ne bo potreben, ker bo EU že prej sama razpadla!
  Merklca je zgodovina, Juncker tudi. Globalistek Macron ni perzona, ki bi lahko vodil EU v prihodnje, saj še mu Francija beži iz rok. VIŠEGRAJCI z Orbanom na čelu so vedno bolj glasni in nezadovoljni z današnjo podobo EU. Avstrija po tihem sama razmišlja o izstopu iz EU. Italiji grozi finančna kriza, ki tako Italijo, kot EU vrže na rit itd.!
  Sedaj razumete zakaj Velika Britanija zavlačuje z izstopom, šli bodo takrat, ko bodo ocenili, da je za njih najboljše!

 • Andrej

  Kaj bi se za Britance bali? EU je v bistveno večji nevarnosti. Je razklana, neenotna, neučinkovita.
  Britanci imajo Commonwealth.
  Commonwealth is a Home to 2.4 billion citizens, The Commonwealth includes some of the world’s largest, smallest, richest and poorest countries, spanning five regions.

  • Stric iz ozadja

   Commonwealth je se manj enoten (ekonomsko, versko, politicno) predvsem pa je politicna in ne ekonomska skupnost, katere edini skupni imenovalec (z dvema izjemama) je britanska kolonizacija

   • Andrej

    Ampak Britanci znajo v takem kalnem okolju odlično ribarit. Izropajo državo, v zahvalo jim pa eno železniško progo pustijo, da se potem lahko hvalijo, kako dobri da so. Mene bolj skrbi EU. Pa iz medijev ni opaziti, da bi bila taka skrb potrebna.

 • Hunyađi

  Janšistom se takoj pozna, da nimajo pojma o kapitalizmu. Lajal so za brexit na Nora24, zdj so tiho kot cucki.

  • xtc

   Kaj bi ti rad bebo?
   Britanci so izglasovali Brexit in?
   Če so pametni bodo odšli nam se pod Bruseljskim multikultisosialističnim kalifatom slaba pise.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!