fbpx

Brexit mora biti zaključen do naslednjih splošnih volitev leta 2022

Foto: epa

Prehod Britanije iz Evropske unije se mora končati pred naslednjimi splošnimi volitvami. Država mora do leta 2022 doseči popolno neodvisnost, vztraja sekretar za mednarodno trgovino, ki govori tudi o srečanju Združenega kraljestva z ZDA – to naj bi utrlo pot novemu čezatlantskemu trgovinskemu sporazumu.

Posredovanje dr. Foxa sledi besni vrsti v kabinetu, ki se je pojavila zaradi zahteve kanclerja Philipa Hamonda po začasnem obdobju implementacije po izhodu iz EU. Veliko bruseljskih pravil, vključno s prostim gibanjem migrantov v EU, bo v Britaniji v tem času še vedno veljalo. Ministri se bojijo, da je predlog le poskus nekdanjih podpornikov remaina, da bi ohranili povezave z Brusljem, po možnosti za nedoločen čas.

Medtem ko so se prejšnji teden vsi ministri strinjali z dogovorom za prehodno obdobje brexita, je dr. Fox določil ključno ”rdečo črto” – s tem, da je določil zadnji rok popolne neodvisnosti. Britanijo želi dokončno “izključiti” pred volitvami, prav tako pa meni, da si nihče ne želi takšnega dolgotrajnega postopka.

Foto: epa

Fox: ”Mislim, da bi to želela vsa britanska podjetja in tudi naši tuji investitorji. Iskreno, na odhod Britanije iz Evrope sem čakal več kot 40 let, tako da približno 24 mesecev ne predstavlja dolgega obdobja.”

Dejal je tudi, da, če se v tem prehodnem obdobju ne bi pogajali o trgovinskih sporazumih, bi v celoti ne mogli izkoristiti svoboščin, ki so jim na voljo, ko zapustijo EU. Še vedno obstajajo odprta vprašanja, za katere je potrebna diskusija, a ni po njegovem mnenju nobene velike ideološke blokade koncepta tranzicij ali implementacije. Fox je s trgovinskim veleposlanikom ZDA Robertom Lighthizerjem govoril o okrepitvi trgovine in naložb med obema državama. Pred kratkim je ameriški predsednik Donald Trump obljubil, da bo nov trgovinski sporazum z Združenim kraljestvom hitro podpisan. Podlago za obravnavo bosta državi pripravili skupaj predvidoma v dveh dneh – a jo bo mogoče podpisati šele, ko Britanija zapusti EU.

Mednarodna trgovina med državama že znaša več kot 150 milijard funtov letno. Ocene kažejo, da bi se lahko, ko bo Združeno kraljestvo “osvobojeno” tarif in predpisov EU, povečala za 40 milijard funtov.

Fox: “Naše delo mednarodnega gospodarskega oddelka še nikoli ni bilo pomembnejše, naš izstop iz Evropske unije pa ponuja izjemno priložnost za preoblikovanje naših neodvisnih trgovinskih ambicij in gradnjo na že močnih trgovinskih odnosih z našim največjim trgovinskim partnerjem – ZDA.”

Foto: epa

Fox je zahteval srečanje z direktorjem BBC-ja in televizijo obtožil pristranskega poročanja, saj naj bi korporacija namerno ignorirala pozitivne strani brexita. Novinarje je obtožil, da so namerno intervjuvali ostale evropske komentatorje ter bolj ali manj prikrito napovedovali negativne in katastrofalne posledice brexita. Dejal je, da je bila vsaka pozitivna ekonomska novica opisana, kot da se je zgodila ”kljub brexitu”.

A. L.