fbpx

Brexit, nexit, frexit – bo Evropska unija razpadla še pred koncem poletja?

Marine Le Pen in Geert Wilders. Foto: epa

Na Nizozemskem, v Franciji in Veliki Britaniji se obeta vroča pomlad, ki bi morda lahko poskrbela, da bi bila Evropska unija še pred koncem poletja le še poglavje v zgodovinskih knjigah.

Speisa poroča, da je najbolj verjeten datum, ko bo Velika Britanija udejanjila 50. člen Lizbonske pogodbe in tako začela z uradnim izstopom iz Evropske unije, 9. marec 2017.

Marec pa bo pester tudi na Nizozemskem – 15. marca imajo namreč volitve, vse pa kaže, da bo slavil Geert Wilders, ki obljublja, da bo, če zmaga, na Nizozemskem zaprl mošeje in prepovedal koran. To je tudi del volilnega programa Stranke za svobodo (PVV), katere predstavnik je. Prav tako napoveduje zaprtje mej in centrov za migrante, islamizacijo pa bo preprečil s prepovedjo migrantov iz islamskih držav. Wilders še napoveduje, da bo muslimankam prepovedal nošenje naglavnih rut in ukinil vso finančno pomoč migrantom – ta denar pa bo raje namenil nizozemskim varnostnim silam.

Vse ankete mu napovedujejo zmago
Wilders tudi napoveduje, da bo naredil vse, da bi na Nizozemskem izvedli referendum o izstopu iz Evropske unije. Ta nizozemski skrajno desni politik trenutno med vsemi tamkajšnjimi politiki uživa največjo podporo in prav vse javnomnenjske ankete mu napovedujejo zmago na parlamentarnih volitvah.

V Franciji bo vroča pomlad
Aprila in maja pa bo vroče predvsem v Franciji, saj bodo imeli prvi krog volitev za predsednika ali predsednico, ki bo 23. aprila, drugi krog pa 7. maja. Francozi ugibajo, ali bo njihova predsednica postala Marine Le Pen, ki je med njimi zelo priljubljena. Nekateri sicer napovedujejo, da bo zmagal Francois Fillon, ki zagovarja tradicionalne krščanske vrednote.

Zdajšnjega predsednika Francoisa Hollanda podpira manj kot 10 odstotkov volivcev, zato ni čudno, da se je že decembra lani odločil, da za predsednika ne bo več kandidiral. Sicer pa Hollande velja za najbolj nepriljubljenega predsednika v zgodovini Francije.

Junija pa v Franciji sledijo še parlamentarne volitve. In tudi tu med favoriti velja Nacionalna fronta, ki jo vodi Marine Le Pen. Sicer pa se tudi Nacionalna fronta zavzema, da bi Francija izstopila iz Evropske unije.

Bo škandal škodil republikancem?
Seveda pa niti v Franciji ne gre brez predvolilnih škandalov. V javnost je tako pricurljal podatek, da je Fillon svoji ženi plačal milijone davkoplačevalskega denarja za delo, ki ga dejansko menda sploh ni opravila. Tako Fillona kot njegovo ženo so zaslišali policisti in če se izkaže, da je Fillon res kriv, bodo republikanci prisiljeni poiskati drugega kandidata, in to v rekordni kratkem času. Prav to pa bi bil lahko ključ do zmage Marine Le Pen.

Fillon je v Franciji kljub škandalu priljubljen, dodatne točke pa si nabira z zelo kritičnim izražanjem v povezavi s priseljevanjem migrantov in islamom.

Če bosta zmagala tako Wilders kot Le Penova ter se zavzemala za nexit in frexit, je obstanek Evropske unije postavljen pod vprašaj. Speisa poroča, da bi po tem ostali le globoko opustošen evro, Grčija v gospodarski zmedi, Italija v politični in gospodarski zmedi ter Nemčija kot gonilna sila EU, ki dopušča islamistični teror in v Evropsko unijo spušča na milijone migrantov brez osebnih listin.

Torej, preden bo konec poletja, bi bila lahko Evropska unija le še poglavje v zgodovinski knjigi.

Marjanca Scheicher