Brexit otroke spravlja ob pamet, zaradi skrbi si iščejo celo pomoč svetovalcev

Foto: epa,fotografija je simbolična

V zadnjem letu se je v Veliki Britaniji povečalo število otrok, ki so pomoč iskali pri telefonskih svetovalcih. Razlogi za takšno odločitev so pogosto osebne narave, lahko pa se skrivajo tudi v nedavni odločitvi Britancev, da zapustijo EU, pa tudi zaradi vojnih razmer na Bližnjem vzhodu. 

Za porast psihičnih motenj, predvsem anksioznosti na Otoku, naj bi bil kriv prav brexit. Število otrok, ki kličejo po pomoči po telefonu, je v zadnjem letu naraslo kar za tretjino. Poleg referendumskega izida o obstanku Britanije v Evropski uniji pa se navaja tudi težave na Bližnjem vzhodu. Med letoma 2015 in 2016 je preko 11.000 mladih zaradi teh dveh stvari klicalo po pomoči, navaja Daily Mail. Vendar pa se brexita bojijo tudi odrasli, predvsem delavci in manjšine.

Deklice po pomoč kličejo pogosteje kot dečki 
Po pomoč naj bi klicali celo osemletniki, in sicer tako zaradi osebnih težav kot tudi svetovnih problemov. Med letoma 2015 in 2016 je bilo kar 250 takšnih klicev na dan. Leto poprej je sicer v ta namen klicalo zgolj  8.642 ljudi, kar pomeni porast za 35 odstotkov. Med aprilom in septembrom je bilo v tem letu največ klicev opravljenih prav zaradi anksioznosti – 6.500. Ob tem se zdi pomembno dejstvo, da deklice sedemkrat pogosteje kličejo po pomoči kot dečki.

Mnoge malčke vznemirjajo dogodki, o katerih so slišali ali prebrali tako na spletu kot tudi v drugih medijih. Še posebej jih plašijo navedbe, da bo vsak čas izbruhnila nova svetovna vojna. Ob tem se pojavljajo pozivi, da je treba otrokom povedati, da je situacija na svetu sicer res zaskrbljujoča, vendar pa jih obenem pomiriti in ne dopustiti, da s svojimi strahovi ostajajo sami. Občasni strahovi otrok so sicer nekaj normalnega, če pa so mladostniki konstantno žrtev strahu, pa to lahko privede do paničnih napadov ter jih celo pripelje do tega, da se zapirajo v samoto.

Odrasli bi morali otrokom prisluhniti in jim stati ob strani
Na otroke vplivajo prizori jokajočih in zmedenih otrok z vojnih žarišč, takšne zgodbe pa imajo lahko resne posledice na mladostnike, ki te prizore vidijo. Ob tem je pozitivno predvsem dejstvo, da so mnogi otroci pripravljeni deliti svoje strahove z odraslimi, ob tem pa je pomembno, da jim starejši znajo prisluhniti ter jih moralno podpreti v njihovih skrbeh.

Brexit pa straši tudi odrasle 
Strahovi glede brexita pa je zaznati tudi med odraslimi. Izhoda Britanije iz EU se bojijo še zlasti tamkajšnji delavci in manjšine. Predvsem je v zvezi s tem mišljena morebitna okrnitev pravice glede starševskega dopusta ter letnih počitnic. Britanija se je z brexitom želela predsvem znebiti nekaterih zakonov in otresti krovnega evropskega sodišča ter povečati nadzor nad imigracijo.

Domen Mezeg

 • Olga

  Kaj delajo starši teh otrok?! So otroci cele dneve pred računalniki in televizorji sami?! Otroci v varnem domačem gnezdu, četudi skromnem, kjer se imajo radi, se pogovarjajo in so povezani med sabo, teh strahov gotovo nimajo! Pomembni so tudi stari starši, ki so varno zavetje s svojimi izkušnjami in življenjsko modrostjo, kadar so starši v službi! Iz tega članka se vidi, kako ranljiv je otrok brez družine!
  Boriti se moramo za družino!

  • Novakec1

   To je bilo 40 let nazaj. Nikoli več če bo šlo tako naprej.

 • Jojo

  Mayer ga serjete ze pocasi. Pisete levicarske pro naci-EU neumnosti…

  • Novakec1

   Res je, počas ratujejo druge kure.

 • The Truth Keeper

  Nova24TV, prosimo vas, dajte se znebiti tega pravljičarja! Pa saj niste resni! Ja, res je, vsak čas bo izbruhnila nova svetovna vojna, ki jo ponovno kujejo vaši sponzorji, zahodna oligarhija! A za to ni kriv Brexit, izdatno pa k ustrahovanju pripomorete vi s pravljicami o nekakšnem zloveščem “ruskem medvedu”! Pa tako težko smo pričakovali nek nov resen medij!

  • garfi

   kje pa ti živiš

   • xtc

    V jami pod sijočo rdečo zvezdo;titovo in Putinovo sliko in vsake toliko časa prileze iz nje z novim nickom:

  • Nata

   Si prebral članek ??? Kaj pa ima Nova s problemi angleških otrok ??

 • xtc

  Da poplava informacij dejansko bega otroke;ki niso zmožni predelati toliko informacij:
  Seveda pa utegne Brexit uničitibritansko gospodarstvo;sploh ;če se bodo začele tuje firme umikati;kot so to napovedali v avto industriji in finančni industriji:
  Glede tretje svetovne vojne pa je jasno;da smo praktično že v njej sedaj se le še čaka kjese bo začela::
  Vojna je dejansko postala “nuja” saj populacija na zemlji postaja preobsežna za njo in vsiekonomski modeli so se dejansko degenerirali oz: izrodili;kar bo kmalu privedlo do prvih kolapsov večjihrazsežnosti;kar navadno za sabo najprej potegne večje lokalne spopade;ki nato prerasejo v regionalne nato pa v svetovne:Gospodarske težave Rusije so že en tak inicial;saj Putin za zamegljevanje težav doma išče rešitev v izivanju in netenju vojne;podobno je s Kimom;pa tudi Kitajske težave niso nič manjše;na drugi strani pa tudi ZDA tarejo problemi kam plasirati izdelke in kapital:
  Kot je že Napovedal Nosterdamus je bilo rečeno;da bo pred Tretjo množica naravnih katastrof(od vulkanov;potresovitd) ;se dejansko tudi po gibanju svetovnih dogajanj da razbrati ;da smo prišli do neke točke;ki bo pomenila nek prelom:

 • Nata

  Ubogi otroci . Ne samo v Angliji . Po celem svetu vsa ta grozodejstva kažejo na Tv !
  Pa pogovori odraslih , ki prav nič ne pomislijo , da so otroci kot gobice – vpijejo vse kar slišijo , vidijo !! Jasno da so prestrašeni ! Kako pa naj razumejo te kolobocije odraslih po vsem svetu ?
  Tudi nas je strah …….

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!