fbpx

Brexit otroke spravlja ob pamet, zaradi skrbi si iščejo celo pomoč svetovalcev

Foto: epa,fotografija je simbolična

V zadnjem letu se je v Veliki Britaniji povečalo število otrok, ki so pomoč iskali pri telefonskih svetovalcih. Razlogi za takšno odločitev so pogosto osebne narave, lahko pa se skrivajo tudi v nedavni odločitvi Britancev, da zapustijo EU, pa tudi zaradi vojnih razmer na Bližnjem vzhodu. 

Za porast psihičnih motenj, predvsem anksioznosti na Otoku, naj bi bil kriv prav brexit. Število otrok, ki kličejo po pomoči po telefonu, je v zadnjem letu naraslo kar za tretjino. Poleg referendumskega izida o obstanku Britanije v Evropski uniji pa se navaja tudi težave na Bližnjem vzhodu. Med letoma 2015 in 2016 je preko 11.000 mladih zaradi teh dveh stvari klicalo po pomoči, navaja Daily Mail. Vendar pa se brexita bojijo tudi odrasli, predvsem delavci in manjšine.

Deklice po pomoč kličejo pogosteje kot dečki 
Po pomoč naj bi klicali celo osemletniki, in sicer tako zaradi osebnih težav kot tudi svetovnih problemov. Med letoma 2015 in 2016 je bilo kar 250 takšnih klicev na dan. Leto poprej je sicer v ta namen klicalo zgolj  8.642 ljudi, kar pomeni porast za 35 odstotkov. Med aprilom in septembrom je bilo v tem letu največ klicev opravljenih prav zaradi anksioznosti – 6.500. Ob tem se zdi pomembno dejstvo, da deklice sedemkrat pogosteje kličejo po pomoči kot dečki.

Mnoge malčke vznemirjajo dogodki, o katerih so slišali ali prebrali tako na spletu kot tudi v drugih medijih. Še posebej jih plašijo navedbe, da bo vsak čas izbruhnila nova svetovna vojna. Ob tem se pojavljajo pozivi, da je treba otrokom povedati, da je situacija na svetu sicer res zaskrbljujoča, vendar pa jih obenem pomiriti in ne dopustiti, da s svojimi strahovi ostajajo sami. Občasni strahovi otrok so sicer nekaj normalnega, če pa so mladostniki konstantno žrtev strahu, pa to lahko privede do paničnih napadov ter jih celo pripelje do tega, da se zapirajo v samoto.

Odrasli bi morali otrokom prisluhniti in jim stati ob strani
Na otroke vplivajo prizori jokajočih in zmedenih otrok z vojnih žarišč, takšne zgodbe pa imajo lahko resne posledice na mladostnike, ki te prizore vidijo. Ob tem je pozitivno predvsem dejstvo, da so mnogi otroci pripravljeni deliti svoje strahove z odraslimi, ob tem pa je pomembno, da jim starejši znajo prisluhniti ter jih moralno podpreti v njihovih skrbeh.

Brexit pa straši tudi odrasle 
Strahovi glede brexita pa je zaznati tudi med odraslimi. Izhoda Britanije iz EU se bojijo še zlasti tamkajšnji delavci in manjšine. Predvsem je v zvezi s tem mišljena morebitna okrnitev pravice glede starševskega dopusta ter letnih počitnic. Britanija se je z brexitom želela predsvem znebiti nekaterih zakonov in otresti krovnega evropskega sodišča ter povečati nadzor nad imigracijo.

Domen Mezeg