fbpx

Brexit postavlja ”modne smernice”: Tudi Turki bi radi svoj referendum

Foto: epa

Turki bi o Turxitu radi glasovali, še preden so sploh v Evropski uniji. Po vzoru Velike Britanije bi tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan rad svoje državljane vprašal, ali želijo biti v Evropski uniji ali ne. ”Lahko se postavimo zase in tudi mi vprašamo državljane tako, kot to počnejo Britanci,” je dejal v svojem govoru v Istanbulu. 

Tako bi Erdogan rad Turke vprašal, če si želijo biti del Evropske unije ali ne. Na podlagi odločitve bi nato država pogajanja z EU nadaljevala ali pa bi jih prekinila. ”Referendum v Turčiji je le dodatno orodje, s katerim bi podprli trenutne populistične trende v Evropi. Rezultat bi bil prav gotovo negativen,” je dejal Marc Pierini, predstavnik organizacije Carnegie Europe.

Manj kot polovica Turkov namreč podpira pristop k Evropski uniji. ”Grožnje” z referendumom pa so verjetno le odgovor Turčije na nedavna pogajanja z EU. Ta namreč Turčiji noče zagotoviti potovanja v schengensko območje brez vize, če Turčija ne bo zaostrila svojih protiterorističnih zakonov.

Erdoganove obtožbe, pogajanja pa že več let stagnirajo
Erdogan je Evropo obtožil, da se ne drži svojih dogovorov in kaže svoj grd obraz ter je obtožil Evropsko unijo, da simpatizira s kurdskimi uporniki. Kljub Erdoganovemu pretirano samozavestnemu govoru pa bosta Turčija in Evropska unija konec junija zopet sedli za skupno mizo ter se odprto pogajali o sodelovanju.

Vse od leta 2005, ko je Turčija pričela svoja pristopna pogajanja, se je izpolnilo le 15 od 35 poglavij za pridruženje k EU. Erdogan se sicer sprašuje, zakaj bi Turčija želela k EU, saj naj bi bilo v Evropi veliko protiturškega in protimuslimanskega gibanja, še poroča portal Euractiv.

M. G.