fbpx

Brez milosti: V imenu šeriatskega prava do nezavesti prebičali par, ki je imel zunajzakonske spolne odnose

Foto: epa

Moškega in žensko, ki sta kršila šeriatsko pravo in sta imela zunajzakonske spolne odnose, so v Indoneziji prebičali do nezavesti.

Moškega je pretepel zamaskirani verski policist, in sicer se je nad njim izživljal tako močno, da se je ta zgrudil od bolečin, medtem ko so ga tepli po ramenih. Par je bil sicer podvržen barbarski praksi v Banda Acehu, edini pokrajini v Indoneziji, ki izvaja šeriatsko pravo. V tej provinci je moškim in ženskam prepovedano imeti spolne odnose zunaj zakonske zveze – tiste, ki jih ujamejo pri kršenju zakona, pa kaznujejo s 100 udarci z bičem.

Bičanje je bilo javno, množica oborožena s fotoaparati
Po moškem je prišla ‘na vrsto’ še ženska, ki si je medtem pokrivala obraz in jokala, piše Express. Ob tem pa je bila brezčutna množica “oborožena” s telefoni in fotoaparati, da bi posneli ta “šov”.

Foto: epa

Tamkajšnje društvo za človekove pravice sicer navaja, da so verski policisti v letu 2016 v Acehu prebičali 339 ljudi, opozarjajo pa, da ta praksa še naprej narašča v letu 2017.

Povod za bičanje je že pogovor z neporočenim pripadnikom nasprotnega spola
Phelim Kine, namestnik direktorja odbora za človekove pravice, izpostave za Azijo, je opozoril, da si verska policija ohlapno razlaga opozorila o seksu zunaj zakonske zveze. “Acehova tako imenovana šeriatska policija si zakone razlaga ‘po navdihu’, torej lahko nekdo že mirno govori s pripadnikom nasprotnega spola, ki ni poročen ali v zvezi, in čeprav ni nobenih dokazov o intimnosti, ju obsodijo na bičanje.”

Javno bičanje sicer v skladu s šeriatskim pravom doleti tudi vse, ki igrajo igre na srečo ali pijejo alkohol. 

Marjanca Scheicher