fbpx

Britancem so se ob ogromnem znesku plačila za izstop iz Evropske unije zatresla kolena – ali ga bodo poravnali?

Foto: epa

Za ministrico za brexit se pričakuje, da bo s sklonjeno glavo sprejela račun ob izhodu iz EU in se s številkami strinjala, češ da so pravične.

V pisni izjavi, namenjeni parlamentu, je ministrica v četrtek opozorila, da obveznosti niso enosmerne, saj bo tudi Evropska unija imela določene dolžnosti do Združenega kraljestva Velike Britanije.

Baroness Anelay, ministrica za brexit, je izjavila, da je bilo glede na finančne poravnave, ki je določena v pismu predsednika vlade, jasno, da bo Združeno kraljestvo sodelovalo z EU in da bodo skupaj določili pošteno poravnavo pravic in dolžnosti za Britanijo kot odhajajočo državo članico v skladu z zakonom in v duhu nadaljnjega partnersta.

Foto: epa

Vlada je priznala, da ima Evropska unija dolžnosti do Združenega kraljestva in da ima Združeno kraljestvo prav tako dolžnosti do Evropske unije, ki bodo ob umiku Britanije ostale in jih je potrebno rešiti. Priznanje pa Združenega kraljestva vseeno ne zavezuje h kakršnemukoli posebnemu sporazumu. V ponedeljek bodo spet potekala pogajanja in glavni pogajalec Evropske unije Michel Barnier svari, da ne bo nobenega napredka, če Britanija ne bo sprejela sporazuma o izstopu.

Evropska unija zahteva od Velike Britanije 80 milijard funtov za izstop, in sicer za pokritje prihodnjih proračunskih obveznosti EU, ki jih je Britanija potrdila, medtem ko je bila članica EU. Izjava Združenega kraljestva, da priznava svoje dolžnosti do EU bo obema stranema prihranila dragocen čas, ki bi ga izgubili z dolgotrajnimi odlaganji. Evropski diplomat, ki sodeluje v postopku brexita, je povedal, da bi bil velik problem, če ne bi bilo nobenega napredka glede finančnega stanja, in da je izjava prihranila močan ‘električni šok’.

Sekretar za brexit David Davis v izjavi za javnost ni omenil nobenih finančnih težav.

N. Š.