fbpx

Britanci jezni na nekdanjega premierja Blaira, ker ta na skrivaj svetuje Macronu, kako ustaviti brexit

Foto: Twitter

V javnost je pricurljala novica, da naj bi nekdanji britanski premier Tony Blair skrivaj svetoval voditeljem drugih evropskih držav, kako ustaviti brexit, in tako deloval proti svoji državi.

Tony Blair, nekdanji britanski premier, ki je med drugim vodil Veliko Britanijo v vojni z Irakom, je po poročanju britanskega spletnega časopisa Daily Telegraph skrivaj obvestil francoskega predsednika Emanuela Macrona o tem, kako bi lahko onemogočili brexit. Časopis poroča, da se je Blair skupaj z Macronom srečal s predsednikom Evropske komisije Jeanom-Claudom Junckerjem na sestanku, na katerem so razpravljali o tem, kako onemogočiti brexit. Blair naj bi na sestanku pozval evropskega voditelja, naj Veliki Britaniji prav nič ne popušča, saj bi igra s trdo žogo Britanijo prisilila k opustitvi brexita.

Že lansko leto je spletni časopis Breibart London poročal o tem, da se je na Blairovem inštitutu zglasil Michel Barnier, pogajalec evropske zveze za evropsko federalizacijo brexit, ki mu je Blair dejal: “Moraš biti trden in na koncu bomo obstali mi.”

Blairevo ravnanje je povsem nedopustno
Eden izmed poslancev britanskega parlamenta, ki je spregovoril za Daily Telegraph, je glede Blairovega ravnanja razočaran in je dejal, da se v novejši zgodovini Velike Britanije še ni zgodilo, da bi nekdanji predsednik vlade deloval proti lastnemu narodu in podpiral tuje sile v direktnem boju, da porazijo Združeno kraljestvo v pogajanjih o njihovi suverenosti, ter da je njegovo ravnanje povsem nedopustno. Seveda se je oglasil tudi tiskovni predstavnik nekdanjega premierja, ki je za časopis povedal: “Ne bomo komentirali zasebnih srečanj.”

Boril se bo do konca
Dejstva o Blairovem ravnanju so samo najnovejša odkritja o njegovem neumornem lobiranju proti glasovanju za brexit, pri katerem se mu je že pred časom pridružil še eden od nekdanjih premierjev, sir John Major, s katerim sta skupaj podprla kampanjo takratne vlade Davida Camerona, da bi Velika Britanija ostala v EU do glasovanja o brexitu. Ko se je narod na referendumu izrekel, da Velika Britanija zapusti EU, je Blair takoj zamenjal taktiko in začel kampanjo za drugi referendum, le nekaj dni po preštetju glasov prvega.

Manj kot dva tedna po referendumu je Blair trdil da se tisti, ki so glasovali proti brexitu, počutijo, kot da so jim odvzete vse pravice, da je primer o zapustitvi EU razpadel in da bi morala Velika Britanija ohraniti svoje možnosti glede tega, ali naj zapusti Evropo ali ne. V letu 2018 je Blair nadaljeval s to temo, a tokrat z bolj konkretnimi trditvami, saj je med drugim občinstvu na Portugalskem povedal: “Stoodstotno sem proti brexitu in do samega konca bom naredil vse, kar je v moji moči, da ga ustavim.

M. M.