Britanci razjarjeni: Njihovi varnostni viri razkrili, da so ruski vohuni ukradli podatke AstraZenece za izdelavo cepiva Sputnik V

Datum:

Več virov trdi, da naj bi se Rusija s pomočjo vohuna v Veliki Britaniji dokopala do podatkov glede zasnove cepiva, ki sta ga ustvarila Oxford in AstraZeneca, da bi lahko ruski predsednik Vladimir Putin ustvaril sumljivo podobno cepivo Sputnik V in zmagal v dirki proizvodnje prvega učinkovitega cepiva proti koronavirusu na svetu.

Varnostni viri imajo dokaze, da je moskovski vohun v Združenem kraljestvu uspel fizično ukrasti strogo tajni načrt, vendar ni jasno, ali je bil to dokument iz laboratorija ali tovarne farmacevtskega velikana ali primerek končnega zdravila, ki je bil nato pretihotapljen v državo za namene analize.

Britanski minister za notranje zadeve Damian Hinds je povedal, da primera ne more komentirati, vendar pa poročanja ni zanikal. “Pošteno je domnevati, da vsekakor obstajajo tuje države, ki bi si nenehno želele priti do občutljivih informacij, vključno s komercialnimi in znanstvenimi skrivnostmi ter intelektualno lastnino,” je zatrdil. Vohuni MI5 so že povedali, da so ruski hekerji marca 2020 začeli ponavljati poskuse izvajanja kibernetskih napadov na svetovno priznano univerzo Oxford – približno mesec dni po tem, ko so britanski znanstveniki najavili, da so pričeli z razvijanjem cepiva.

Moskva ukradla načrt med prvimi poskusi cepiva na ljudeh
Aprila lani sta Oxford in AstraZeneca naznanila, da začenjajo prve poizkuse na ljudeh, naslednji mesec pa je Moskva sporočila, da so izumili lastno cepivo. Pred mesecem avgustom je Vladimir Putin v televizijskemu nagovoru zmagoslavno povedal, da je država zmagala v svetovni tekmi za cepivo proti covidu-19. Kasneje se je izkazalo, da Sputnik V deluje popolnoma enako kot britanska različica cepiva. Obe cepivi sta vektorski, kar pomeni, da obe uporabljata drug mirujoč virus za prenašanje imunskega sredstva, ki nato uniči koronavirus.  Sosledje dogodkov kaže, da bi lahko Moskva ukradla načrt med prvimi poskusi cepiva na ljudeh v Veliki Britaniji.

Rusko cepivo Sputnik V za covid-19 (Foto: epa)

Še naprej se poraja vprašanje okrog identitete vohuna, ali so ga ujeli ali ne. Viri so za The Sun povedali, da je bilo britanskim ministrom sporočeno, da obstajajo dokazi, da so vohuni, ki delajo za Kremelj, od multinacionalnega farmacevtskega podjetja ukradli načrt za izdelavo cepiva proti covidu, da bi lahko razvili še svojo različico cepiva.

Poslanec konservativne stranke Bob Seely, ki velja za strokovnjaka za ruske zadeve, je dejal: “Mislim, da se moramo resno lotiti ruskega in kitajskega vohunjenja. Ne glede na to, ali gre za krajo modela za Astra-Zeneco ali pa nas s izsiljujejo glede energije, je nujno spregledati te avtoritarne in totalitarne režime,” je opozoril. Njegov strankarski kolega Andrew Bridgen pa dodal, da je sicer res, da ima Združeno kraljestvo najboljše znanstvenike, a je Rusija vendarle tista, ki ima najboljše vohune.

S premišljeno taktiko promovirali svoje cepivo
Ruski mediji so kasneje poročali, da je Putin prejel dva odmerka cepiva Sputnik V, in sicer marca in aprila. Ob objavi te novice po spletu niso zaokrožile fotografije, ki to tudi dokazujejo. “Kot vidite, je vse v redu in hvala bogu, da po cepljenju nimamo tako tragičnih situacij, kot pri cepljenju z AstraZeneco ali Pfizerjem,” je dejal junija in dodal, da je bilo 23 milijonov od več kot 144 milijonov prebivalcev Rusije cepljenih. “Ker želim biti zaščiten čim dlje, sem se odločil za cepljenje s Sputnikom V. S tem cepivom se je cepila tudi vojska,” je še dejal in povedal, da po cepljenju ni imel težav.

Julija se je pojavilo razkritje, da je ruska stran kriva za blatenje cepiva Pfizer z namenom, da bi se promoviralo lastno cepivo Sputnik V. Kampanja je bila usmerjena v točno določene države (Brazilijo, Indijo, Indonezijo, Kanado …), ki so jih smatrali kot potencialne trge za uvoz lastnega cepiva, še poroča britanski Daily Mail.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Občina Slovenske Konjice: Rekonstrukcija za hokej ŠRC park Slovenske Konjice

Še ena pridobitev v občini Slovenske Konjice v letu...

Novoletni koncerti v Mariboru, brez domače slovenske glasbe, a zato z jugo nostalgijo

Ob županu Arsenoviču si v Mariboru ne morejo obetati...

Ali so takšni prizori razlog za skrb o prihodnosti Zahoda?

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo na bliskoviti...