fbpx

Britanka končala v iranskem zaporu z neživljenjskimi pogoji: Borijo se, da bi dobila vsaj pitno vodo

Kylie Moore-Gilbert (Foto: Facebook)

Kylie Moore-Gilbert, ki je britansko-avstralska akademičarka, zaprta v iranskem zaporu, se je v nedeljo srečala z avstralsko ambasadorko v Iranu. Kampanja, ki se bori za izpustitev Moore-Gilbertove, je v soboto objavila Tweet, da se bo imela možnost srečati z avstralsko ambasadorko Lyndall Sachs v zaporu Gharchak v Varaminu, kamor so jo premestili 25. julija. Zapor je znan po neživljenjskih pogojih, kot so nečistoča in slabo prečiščena voda, ki je po mnenju zapornikov nepitna zaradi visokih vsebnosti soli. Skupina, ki se bori za njeno prostost, se trudi prepričati oblasti, da bi lahko Gilbert-Moorova bila upravičena vsaj do pitne vode.

Govornik avstralskega ministrstva za zunanje zadeve je potrdil, da je ambasadorka v Iranu Lyndall Sachs obiskala Kylie Moore-Gilbert v zaporu, čeprav je to zelo neobičajna praksa v Iranu za dvojne državljane. “Odgovornost za varnost in dobrobit doktorice Moore-Gilbert sloni na Iranu,” je za javnost sporočila Sachsova. Britanska pisarna za zunanje zadeve in območje Commonwealth pa je povedala: “Blagostanje za osebe, ki imajo dvojno državljanstvo, ostaja naša prva prioriteta. Iran pozivamo k takojšnji izpustitvi iz humanitarnih razlogov.”

Preberite še: V Afganistanu spet nevarno: Islamska država napadla zapor, pobegnilo na desetine zapornikov

Iranski borec za človekove pravice Reza Khandan se je pogovarjal s profesorico za zapahami, potem ko so jo prestavili v zapor Gharchak. Med pogovorom mu je povedala, da je zaprosila, da bi jo lahko prestavili na oddelek v zapor Evin, ki ni pod nadzorom Revolucionarne straže. Kot odgovor na njen protest so jo po njenih besedah prestavili pod veliko slabše pogoje, tam, kjer so poročali o okužbah s koronavirusom. Zaprta pa je skupaj z ostalimi zaporniki, ki so bili obtoženi nasilnih zločinov, poroča Iran Wire.

Prava redkost je, da bi tuje zapornike sicer zaprli v zapor Gharchak. “Najmanjše in čisto običajne želje pridržanih so odgovorjene z žalitvijo in sramotenjem,” je povedal eden bivših zapornikov, ki je bil zaprt v Gharchaku leta 2018. “Zapornikom so omogočene le nujne potrebščine. Najbolj boleči pa so pogoji na materinskem oddelku. Otroci, ki so rojeni in živijo v zaporu, nimajo prav ničesar v smislu nege, izobrazbe ali igre. Po pogojih, ki smo jih videli v zaporu, bo zelo težko iti naprej z našimi življenji, kot smo ga poznali do sedaj,” je še dodal.

Gepostet von Free Kylie Moore-Gilbert am Dienstag, 28. Juli 2020

Februarja 2019 so pazniki izvedli več racij v večih celicah v zaporu, kot odgovor na to, kar so sami opisali kot upor. Zaporniki so se uprli tamkajšnjemu sistemu in pogojem, v katerih živijo, ki vključujejo tudi pomanjkanje pitne vode.  31. julija je Amnesty international poročal o dokumentih, ki so jih predložili uradniki v zaporu iranskemu ministrstvu za zdravje, od katerega so želeli pridobiti več sredstev, s katerimi bi se lahko soočali zoper epidemijo koronavirusa.

Doctor Kylie Moore-Gilbert is an Australian-British academic expert on Middle East studies imprisoned in Iran. She was…

Gepostet von Free Kylie Moore-Gilbert am Dienstag, 28. Juli 2020

Moore-Gilbertova je bila aretirana zaradi obtožb o vohunjenju septembra 2018, medtem ko je na letališču v Teheranu čakala svoj povratek v Avstralijo zaradi službene poti kot raziskovalka. Njeno delo kot profesorica za islamske študije se je nanašalo na Zalivske države, avtoritarizem in na nove medije. Še preden so jo aretirali, je objavila nekaj člankov v Bahrajnu. Medtem ko so skušali Gilbert-Moorovo skozi kampanjo rešiti iz zapora, je sama poskusila narediti samomor, samo da bi lahko končala to agonijo v zaporu Evin. “Avstralska vlada je pozvala k mirni diplomaciji, da bi lahko zagotovila izpustitev Kylie Moore-Gilbert, a ta pristop že dve leti ni izvedljiv,” so zapisali na spletni strani kampanje Free Kylie Moore-Gilbert. Podrobnosti o obtožnici zoper Moore-Gilbertovo javno niso znane, njeno sojenje na podlagi potencialnega vohunjenja pa je ostalo zavito v tančico skrivnosti.

Sara Kovač