fbpx

Britanska komisarka za otroke: “Obvarujmo otroke pred nevarnimi tolpami!”

Foto: iStock

Otroke bi morali že v šoli seznanjati, kako nevarne so tolpe in kako se izogniti izkoriščanju starejših kriminalcev, da ne bi zašli na napačna pota. 

Anne Longfield, britanska komisarka za otroke, pravi, da bi izobraževanje na način PSHE (personal, social, health and economics education) pripomoglo učencem, ki so pod vplivom različnih tolp, da bi to čim prej prepoznali in se takšnim situacijam izognili.

Po poročanju britanskih policistov kriminalci ukraden denar prenašajo prek bančnih računov otrok, ki jih ‘uvajajo’ v svoje tolpe. Žrtve so otroci, ki si močno želijo občutka pripadnosti ali hitrega zaslužka, ti pa se sploh ne zavedajo nevarnosti.

Foto: iStock

Longfieldova je v svoji raziskavi potrdila, da je več kot 46 tisoč britanskih otrok vpletenih v tople. V intervjuju na BBC Radio 5 je komisarka izjavila, da so nekateri otroci, ki so v tolpah, stari komaj 10 let. ”Te tolpe so lahko zelo nasilne, običajno zastrašujoče,” je dodala. ”To so grozljive situacije, v katere se spuščajo mladi.”

Simon Dukes, izvršni direktor organizacije za preprečevanje goljufij, je dejal, da nekatere otroke uporabljajo za pranje denarja prek njihovih bančnih računov. ”Kriminalci plenijo najranljivejše in tiste, ki ne vedo, kakšne so posledice pranja denarja.”

Nekatere otroke izkoriščajo tudi za preprodajo drog. Žrtve so ponavadi otroci srednjega finančnega razreda in tisti, ki so žrtve nasilja med vrstniki in v družini.

V začetku leta je vlada napovedala, da bo PSHE postalo obvezno izobraževanje v vseh državnih šolah v Britaniji. Longfieldova pa je dejala, da bo v te življenjsko pomembne lekcije vključeno predavanje o razumevanju tveganja, ki ga prinaša vključevanje v tolpe in tudi, kako se pravilno upreti tovrstnim povabilom.

Danes večina staršev nima nadzora nad početjem njihovih otrok na družbenih omrežjih, zato se morajo otroci sami zavedati, kaj je prav in kaj ni.

N. Š.