fbpx

Britanska policija stran vrgla 27 tisoč evrov za spolno nevtralne kape, ki so jih zaradi zgražanja javnosti umaknili po le 18 mesecih!

Spolno nevtralne kape spominjajo na tiste iz Burger Kinga in so močno degradirale podobo policistk in policistov (Foto: Northamptonshire Police)

Policija je za eksperiment s spolno nevtralnimi kapami policistk in policistov, ki so mu ploskali izrojeni teoretiki spola, stran vrgla kar 23.417 britanskih funtov oziroma več kot 27 tisoč evrov davkoplačevalskega denarja. Kape, ki so javnost po videzu spominjale na tiste iz Burger Kinga, so iz uporabe zaradi zgražanja javnosti umaknili po le 18 mesecih in ponovno uvedli uporabo tradicionalnih pokrival.

Policija iz britanskega Northamptonshira je maja 2017 namesto tradicionalnih pokrival uvedla kape neuglednega videza, ki so podobne tistim iz Burger Kinga, kot razlog za uvedbo spolno nevtralnih kap pa je navedla, da so pokrivala na podlagi spola predstavljala oviro za nebinarne transspolne osebe. A novembra lansko leto so jih zaradi zgražanja javnosti po le 18 mesecih umaknili iz uporabe in ponovno uvedli tradicionalne čelade, ki so simbol britanske policije že več kot 150 let. Poročnik Nick Adderley je zdaj priznal, da kape niso predstavljale prave podobe policije in da se s tem strinja tudi javnost.

Eksperiment ni bil poceni
Eksperiment pa je bil vse prej kot poceni; kot zdaj razkriva Daily Mail, so spolno nevtralne kape, nad katerimi so bili gotovo navdušeni izrojeni teoretiki spola, davkoplačevalce stale kar 23.417 britanskih funtov.

Po 23 tisoč zapravljenih funtih so ponovno uvedli tradicionalna pokrivala. (Foto: Northamptonshire Police)

Kape uvedli, da se transspolniki ne bi ukvarjali z odločitvijo, ali izbrati moško ali žensko pokrivalo
Tiskovna predstavnica policije je ob uvedbi sporočila: “Kape so bile uvedene po raziskavi, ki je pokazala, da bi nova pokrivala odpravila težavo transspolnih policistov, ki se morajo odločiti med čelado za moške in klobučkom za ženske. Ne samo, da bodo kape ponujale višjo raven zaščite, nova pokrivala pomenijo tudi, da ženske in moški policisti ne bodo prejemali pokrival z različno stopnjo zaščite na podlagi svojega spola. Z uvedbo nove kape uvajamo enotno zaščitno kapo za vse policiste in posebne poročnike za uporabo med splošnimi nalogami.”

Rok Krajnc