fbpx

Britanska univerza po poti velikega brata! Študentom bodo za pregon t.i. “mikroagresij” plačevali

Fotografija je simbolična. (Foto: YouTube)

Na britanski univerzi v Sheffieldu so se podali v boj proti enemu od najnovejših izmišljenih problemov razvitega sveta – mikroagresijam. Politkomisarjem (študentom), ki bodo svoj čas, namesto študiju posvetili preganjanju teh prestopkov in izobraževanju kolegov, kaj smejo in česa ne smejo reči, bo univerza za to plačala.

“Zakaj je zate vse vedno vprašanje rase? Zakaj vedno iščeš nekaj, zaradi česa si lahko užaljen? Od kod zares prihajaš?,” to so zgolj nekateri od primerov tako imenovanih “mikroagresij”, ki so jim na britanski univerzi v Sheffieldu napovedali vojno.

Na univerzu v Sheffieldu so mikroagresije po poročanju BBC opisali kot “subtilne, a žaljive komentarje”. Da bi tej praksi, ki je stalnica vsakdanjega pogovora naredili konec, bodo bodočim politkomisarjem iz vrst študentov plačevali za usmerjanje “zdravega pogovora” o preprečevanju rasizma znotraj študentskega kampusa.

Želijo spremeniti razmišljanje o rasizmu
Namen sprejete iniciative naj bi po besedah rektorja univerze, Koena Lamberta, bil “spremeniti način kako ljudje razmišljajo o rasizmu.”

Po besedah ene od politkomisark, ki bodo motrile svoje kolege in pazile, da se jim slučajno ne zareče, njihov namen niti slučajno ni “utišanje ljudi”. Ciniki bi rekli, da je to zgolj stranska posledica.

Vse je lahko mikroagresija
“Študentom želimo dati orodja, da bodo lahko kritično razmišljali o rasizmu v naši družbi,” je po pisanju Breitbarta povedala malezijska študentka Santhana Gopalakrishnan, ki jo moti, če kdo dvomi o njenem malezijskem poreklu in izpostavi, da izgleda bolj indijsko.

Za Gopalakrishnanovo je mikroagresija celo, če nekdo pohvali njeno znanje angleščine. Zdi se, da je najlažji način kako se izogniti kakršnimkoli mikroagresijam na univerzi v Sheffieldu tako, da se z drugimi sploh ne komunicira. Nekako tako kot so to počeli v romanu 1984 Georga Orwella, da bi se izognili zlomislim.

Resnične primere po drugi strani smo lahko še ne tako daleč nazaj našli v socialističnih evropskih državah – vse od Sovjetske zveze z NKVD, Stasija v Nemški demokratični republiki do Udbe v Titovi Jugoslaviji. Ena napačna beseda je bila dovolj za odhod v gulag ali na Goli otok.

Ivan Šokić