Britanska vlada priznava, da ne ve, kje natančno je na stotine Britancev, ki so se borili za Islamsko državo

Foto: YouTube

Britanski minister za varnost Ben Wallace priznava, da ni jasno, kje vse je na stotine Britancev, ki se na Bližnjem vzhodu borijo v imenu džihadistične skupine Islamska država. Ocenjujejo, da se je nekje polovica od 850 ljudi, ki so odšli v Sirijo in Irak, vrnila nazaj domov, britanska vlada pa ne ve, kje natančno v regiji so tisti, ki se še niso vrnili.

Ben Wallace je povedal, da so bili številni ubiti v bojih, nekateri se vračajo v Turčijo, za ostale pa ni jasno, kje so. Ob tem je zanikal, da naj bi oblasti popolnoma izgubile sledi za domnevnimi teroristi. “Šli so v zelo odročne predele Sirije in se nato razpršili,” je povedal za radio BBC in dodal, da je znano, da se je približno polovica od 850 borcev vrnila nazaj v Veliko Britanijo.

Minister za varnost Ben Wallace (Foto: YouTube)

Britanski borci na najvišjih položajih v teroristični organizaciji
Za približno 15–20 odstotkov borcev se po besedah ministra predvideva, da so ali umrli v vojaških akcijah ali pa se vračajo v Turčijo, da bi se od tam vrnili nazaj domov, zato je po njegovih besedah zelo težko reči, kje so ta trenutek. Sicer so britanski borci zasedli najvišje položaje v teroristični skupini, katere vpliv se na Bližnjem vzhodu znatno zmanjšuje.

Mohammed Emwazi, sicer poznan kot “Džihadistični John”, se je na primer pojavil na številnih grozljivih posnetkih teroristične skupine, na katerih so usmrtili ujetnike, preden je bil ubit leta 2015. Junaid Hussain iz Birminghama je bil medtem vpleten v rekrutiranje britanskih skrajnežev za bojevanje v imenu teroristične skupine in v načrtovanje kibernetskih napadov. Ta je bil prav tako leta 2015 ubit v zračnem napadu na  bencinski črpalki v Raqqi.

Foto: Twitter

O vrnjenih borcih poteka vročekrvna razprava
Začela se je vročekrvna razprava glede tega, kako se soočiti z okrog 360 džihadističnimi borci, ki so se vrnili v Veliko Britanijo, potem ko so se v imenu Islamske države bojevali v Siriji in Iraku. Na eni strani  menijo, da bi bilo treba “naivnim” najstnikom pomagati in se zavzeti za njihovo integracijo v družbo, na drugi strani pa opozarjajo, da sledilci sovražne doktrine predstavljajo resno varnostno grožnjo za Veliko Britanijo in bi jih morali ubiti.

N. Ž.

 • Olga_10

  “Vrnjene borce” – teroriste, je treba postaviti pred zid!

 • Dostmamrecesije

  Žalostno,a žal resnično.

 • Sadako

  Upam, da jih bosta Putin in Asad poslala v pekel, k njihovemu prašičjemu bogu Allahu.

 • Asterix in Obelix

  Dosmrtni zapor v Putinovem delovnem taborišču v Sibiriji. Zraven pa birič z bičem. Naivni najstniki, ki so klali Sirske kristjane, posiljevali Jazidinje itd…
  Krvava tolpa, ki jo je oborožil Barack Hussein Obama prvi terorist krvavi džihadis, ki je hotel postaviti za predsednico svojo spolno sužnjo Killary, ubiti Asada in z nafto najbolj bogato državo spremeniti v KALIFAT.

 • Anton

  Ob komunizmu zdaj še islamizem in terorizem…….

 • Morala

  Če so nesposobni…iz kabinetov in pisarn ven gledat je luštno…prej bi mislili in bolj sledili kam kdo gre…migracije so slaba stvar…tudi z zdrav. vidika…lahko se vrnejo otroške bolezni, ki smo jih v EU odpravili…

 • Sadako

  A few thousand mujahedin, foreign Islamic fundamentalists, came here to fight beside their Muslim brethren during Bosnia’s 1992-95 war. While many were killed, or left the country at the end of the war, a few hundred remained, were given Bosnian citizenship, and the protection of the government in areas ruled by the Muslim nationalist Party of Democratic Action, led by Alija Izetbegovic, now a member of the joint presidency.

  Mr Izetbegovic has steadfastly refused to bow to US government pressured to get rid of the remaining mujahedin. Despite the fact that Bosnia’s Muslims are perhaps the least religious and most Western-oriented in the Islamic world, Mr Izetbegovic and his party have maintained close ties with Iran and Arab states. Since the end of the war, there have been several bombings and attacks on Bosnian Croat police and Catholic churches that have been linked to the mujahedin and Bosnian Muslim extremists, but no arrests.

  Shortly after the end of the war, Bosnian Croat militiamen killed five mujahedin who ran a checkpoint in central Bosnia. One of those killed was wanted in connection with the 1995 truck bombing of New York’s World Trade Center. The most notorious crime attributed to mujahedin in Bosnia was their attempt to kill the Pope on his visit to Sarajevo in March 1997. Only hours before the Popemobile was scheduled to pass over a bridge on the way into the city, a citizen alerted police to a massive bomb placed under the roadway. Again, there were no arrests.

  Western diplomats put some of the blame for the mujahedin’s continued presence in Bosnia on Nato itself, in particular the American division, in whose sector most of the mujahedin operate.
  http://www.independent.co.uk/news/world/kosovo-reckoning-bin-laden-casts-a-shadow-over-sarajevo-summit-1109335.html

 • xtc

  Definitivno za vse vrnjene nazaj samo likvidacija.

  • DJURO SUMAR

   Obvezno sežgati na grmadi.

   • Strogi zapor v delovnem gulagu

    Umor ni dopusten, ker potem gredo v raj, nad device. Ti bi zaslužili dosmrtni zapor v delovnem gulagu.

    • DJURO SUMAR

     Zakaj pa jaz zapor?

     • JohnDoe

      Mislim da je mislil “Ti” kot “Ti borci…” in ne tebe

     • DJURO SUMAR

      Imaš prav. Bom moral zamenjati očala.

 • DJURO SUMAR

  Enkrat bo resnično treba prenehati s temi verskimi vojnami.

  • Mačka nikoli ne bo pustila miš

   Nikoli se ne bodo nehale. Nikoli. Razen, če pade asteroid in uniči človeštvo.

  • Olga_10

   Ideološkimi vojnami (komunizem, islamizem…)! Zanimivo, da vedno “pozabite” komunistične morilce, ki jim ni para na planetu! Na vesti imajo 200 MILJONOV žrtev!

   • DJURO SUMAR

    Ideoloških vojn ni, so samo vojne za oblast in bogastvo med različnimi verskimi organizacijami. So bile križarske vojne ideološke? NE. So bile vojne za podjarmljenje obeh Amerik ideološke? NE. Je bila okupacija Indije ideološka vojna? NE. So bile vojne v Afriki ideološke? NE. So vojne za nafto na vzhodu ideološke? NE. itd.itd.itd.itd.itd.

 • domovina mili dom

  Naj se preštejejo. Kdor fali, tiralica. Po tem pa test, če smrdi po kozlovini je džiho. Pasport za Cubo in fine.

 • Caetano

  Mislim mogoce so po drugi svetovni vojni res sprejeli v VB nazaj svoje drzavljane, ki so se borili v SS. Ampak so sli direktno v zapore…

 • Caetano

  Le kako si upajo voditelji kot so Mayeva, Merklova, Macron, Clintonova ipd. kritizirati Trumpa ali Orbana ali pa Poljake?!!

  • DJURO SUMAR

   Vsi, katere si naštel, z Orbanom na čelu so klerofašisti.

   • Caetano

    Branilci suverenosti svojih drzav so in demokrati ter anti islamisti.

    • Boris_j

     “Branilci suverenosti”, ki so poselili pol Evrope, ker jim velikodušna EU to omogoča, nazaj pa ne dajo nič. Ko sem pred leti slišal smešne stereotipe o Poljakih da so drobni lopovi, sem se smejal. Zdaj pa…

 • garfi

  ko bo počilo bodo vedeli kje so

 • sodnikisozločinci

  Jaz sem tukaj. A ne vem točno zakaj se borim, če sploh se. Mogoče pa to ve britanska vlada.

 • Slo hunter

  2015 je se je nekje na našem ozemlju porazgubilo okoli 10.000 podgan pa tudi nihče ne ve kje so, no nekdo nekaj ve, no ve se pa tudi da orožje prihaja sem gor iz balkanskih držav, takda ne čudite se ko bo enkrat zaropotalo iz kake sosednje hiše z podganjimi vzkliki alah in podobno

  • Marija

   Teh 10.000 stavim glavo da so v Sloveniji in oblasti še predobro vedo zanje. Ja vsaj jaz se ne bom čudila,čudim se da je še tak mir samo tun in tam kaj gori,koga ubijejo itd.Po moje se čaka na volitve in dokončanje mošeje. Potem pa daj bog da se motim. Če bi bila verna bi rekla molimo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!