fbpx

Britanska vlada priznava, da ne ve, kje natančno je na stotine Britancev, ki so se borili za Islamsko državo

Foto: YouTube

Britanski minister za varnost Ben Wallace priznava, da ni jasno, kje vse je na stotine Britancev, ki se na Bližnjem vzhodu borijo v imenu džihadistične skupine Islamska država. Ocenjujejo, da se je nekje polovica od 850 ljudi, ki so odšli v Sirijo in Irak, vrnila nazaj domov, britanska vlada pa ne ve, kje natančno v regiji so tisti, ki se še niso vrnili.

Ben Wallace je povedal, da so bili številni ubiti v bojih, nekateri se vračajo v Turčijo, za ostale pa ni jasno, kje so. Ob tem je zanikal, da naj bi oblasti popolnoma izgubile sledi za domnevnimi teroristi. “Šli so v zelo odročne predele Sirije in se nato razpršili,” je povedal za radio BBC in dodal, da je znano, da se je približno polovica od 850 borcev vrnila nazaj v Veliko Britanijo.

Minister za varnost Ben Wallace (Foto: YouTube)

Britanski borci na najvišjih položajih v teroristični organizaciji
Za približno 15–20 odstotkov borcev se po besedah ministra predvideva, da so ali umrli v vojaških akcijah ali pa se vračajo v Turčijo, da bi se od tam vrnili nazaj domov, zato je po njegovih besedah zelo težko reči, kje so ta trenutek. Sicer so britanski borci zasedli najvišje položaje v teroristični skupini, katere vpliv se na Bližnjem vzhodu znatno zmanjšuje.

Mohammed Emwazi, sicer poznan kot “Džihadistični John”, se je na primer pojavil na številnih grozljivih posnetkih teroristične skupine, na katerih so usmrtili ujetnike, preden je bil ubit leta 2015. Junaid Hussain iz Birminghama je bil medtem vpleten v rekrutiranje britanskih skrajnežev za bojevanje v imenu teroristične skupine in v načrtovanje kibernetskih napadov. Ta je bil prav tako leta 2015 ubit v zračnem napadu na  bencinski črpalki v Raqqi.

Foto: Twitter

O vrnjenih borcih poteka vročekrvna razprava
Začela se je vročekrvna razprava glede tega, kako se soočiti z okrog 360 džihadističnimi borci, ki so se vrnili v Veliko Britanijo, potem ko so se v imenu Islamske države bojevali v Siriji in Iraku. Na eni strani  menijo, da bi bilo treba “naivnim” najstnikom pomagati in se zavzeti za njihovo integracijo v družbo, na drugi strani pa opozarjajo, da sledilci sovražne doktrine predstavljajo resno varnostno grožnjo za Veliko Britanijo in bi jih morali ubiti.

N. Ž.