Britanska vlada se spogleduje z avstralskim načinom boja z migracijo

Britanska obalna straža prestregla čoln ilegalnih migrantov v Rokavskem prelivu (vir: Youtube)

Avstralska vlada pod oblastjo bivšega premierja Tonyja Abbota je pred sedmimi leti pričela s t.i. “Operacijo suverenih meja“, s katero se je s pomočjo vojske namenila zaustavljati tihotapljenje migrantov v Avstralijo iz Indonezije in drugih držav – že sredi oceana, še preden bi ti lahko prišli v bližino avstralske obale. Zaradi izjemnega uspeha te operacije in dejstva, da pritožbe Združenih narodov zoper avstralsko vlado niso uspele, se danes s podobno idejo spogleduje tudi britanska vlada.

Tedanja avstralska vlada je uspela z “Operacijo suverenih meja” v roku enega leta uspela zmanjšati število čolnov z nezakonitimi migranti iz nekdanjih 20 tisoč na leto na 169 že prvo leto po začetku operacije, pa vse do nič oziroma nobenega v letu 2015.

VB še daleč od avstralskega scenarija

V VB, na drugi strani, so po poročanju Breitbarta še daleč od “obračanja trendov”. Prejšnji petek je kanal (med Francijo in VB, vstopna točka v VB Dover) po grobi oceni prečkalo 130 migrantov, naslednji dan pa že rekordnih 235. To pomeni, da je v letošnjem letu kanal prečkalo že več kot 4000 migrantov, več kot dvakrat več kot v letu 2019, ko jih je kanal prečkalo 1890. Kot opozarja mislišče Migrantska straža VB, bi nadaljevanje takega trenda lahko do Božiča pomenilo že 7500.

Konzervativna poslanka za Dover, ki je glavna vstopna točka za migrante, Natalie Elphicke, v svoji izjavi za Daily Mail poziva vlado, naj se s tem problemom resneje pozabava in predlaga:

Da je treba doseči, da bodo tako prekupčevalci kot migranti vedeli, da se jim tihotapljenje v VB ne splača. To pa je treba doseči tako, da se najprej 1. prepreči, da čolni sloh zapustijo Francijo, 2. da se jih prestreže na odprtem morju, če Francijo zapustijo ali 3. da se jih v Francijo takoj vrne, če jim uspe v VB priti.

Abbotove spodbudne besede

Po besedah bivšega avstralskega premierja Abbota in glede na prakso avstralske vlade – je vse to tudi izvedljivo. Da pa bo britanska vlada pri tem morala sodelovati s francosko, biti odločna, se otepati polen pod noge s strani Združenih narodov, domače opozicije in mnogih “nevladnih organizacij”, je jasno. Prihodnost bo pokazala, česa je bila ta vlada sposobna.

Aleš Ernecl