Britanskega politika aretirali, potem ko je na Twitterju branil svobodo govora

foto: Twitter

Konservativni lokalni politik v Združenem kraljestvu je razkril, da je bil v začetku tega meseca aretiran na svojem domu zaradi suma distribucije pisnega gradiva za netenje rasnega sovraštva, potem ko je ponovno na družbenem omrežju kritiziral ravnanje policije s krščanskim uličnim pridigarjem.

Anthonyja Stevensa, člana mestnega sveta Wellingborougha v angleški grofiji Northamptonshire, so policisti na njegovi lokalni policijski postaji zaslišali glede obtožb o zločinih iz sovraštva in mu predstavili tri objave na družbenih medijih, objavljene na njegovem osebnem računu Twitter.

Stevens je skupno 76 sledilcem retvital objavo, v kateri je primerjal ravnanje z dvema verskima pridigarjema, kristjanom po imenu Oluwole Ilisanmi, ki ga je policija aretirala v Southgateu v Londonu leta 2019 zaradi suma islamofobije, in neznanim muslimanskim pridigarjem, ki mu je bilo dovoljeno hoditi svobodno kljub vpitju psovk in izkazovanju precejšnje provokacije v spopadu s policisti. Ilisanmi je bil pozneje nagrajen z zneskom 2500 funtov zaradi nezakonite aretacije.

Podpišite in delite v podporo svobodi govora
V drugem očitno žaljivem in potencialno kaznivem dejanju je Stevens tvitnil peticijo, v kateri poziva k ponovni zaposlitvi kolega lokalnega svetnika Kinga Lawala, ki je bil suspendiran iz svoje lokalne konservativne stranke, ker je dogodke parade ponosa LGBT opisal kot “ne vrlino, ampak greh”. Lawal je edini temnopolti svetnik v lokalnem svetu in je prepričan kristjan.

Objava, ki jo je delil Stevens, je imela napis: “Če cenite svobodo govora, podpišite in delite.”

Krščanska zagovorniška skupina, ki zastopa Lawala, je prejšnji mesec napovedala, da bo politik “sprožil tožbo, potem ko mu je bilo življenje uničeno, ker je delil tvit, ki je podal krščansko in svetopisemsko stališče do dogodkov LGBT Pride.” Nazadnje je policija zaslišala konservativnega politika o ponovnem tvitu videoposnetka, ki prikazuje moškega, ki sežiga kopijo Korana, objava, za katero Stevens vztraja, da je usklajena z njegovim mnenjem, da takšno dejanje ostaja pravica državljanov “v svobodni družbi”.

Stevens razume, da ga je policiji prijavil lokalni član opozicijske laburistične stranke. Trenutno je na prostosti proti varščini, saj oblasti izvajajo nadaljnje preiskave.

“Grozljivo in nenavadno je biti brutalno aretiran zaradi posredovanja peticije za zaščito pravice do svobode govora kolega svetnika,” je Stevens povedal za časnik The Telegraph. “Obtožba o rasnem sovraštvu je smešna in žaljiva. Moj edini zločin je bil podpora edinemu temnopoltemu lokalnemu svetniku v Northamptonshiru,” je dodal.

“Zagovarjati svobodo govora ni isto kot strinjati se s tem, kar je bilo rečeno, ali občudovati, kdo to govori. V pravi demokratični družbi ne morete dovoliti, da bi ljudi aretirali zaradi nekaj tvitov. Moramo imeti razpravo, imeti moramo svobodo, da kritiziramo in žalimo drug drugega, sicer bo šla ta država hitro v lonec,” je opozoril Stevens.

V torkovem intervjuju za Talk TV je Stevens povedal, kako se je policija približala njegovemu domu, ki si ga deli z ženo in tremi hčerkami. “Fizično so me preiskali pred ženo in hčerko – moj 12-letnik je jokal. Vzeli so mi telefon in denarnico ter rekli, da me bodo pospremili iz lokala. Slikali so me, vzeli mojo DNK, vzeli moje prstne odtise,” je dejal, preden je razložil, kako sta ga dva detektiva policista po nekaj urah v celici odpeljala v sobo za zaslišanje in ga obtožila razdeljevanja “rasno spornega materiala”. 

Northamptonshirska policija je za The Telegraph potrdila, da je policija 2. avgusta “prejela prijavo zločina iz sovraštva v zvezi z objavami na družbenih medijih”.

“V odgovor je bil 7. avgusta zjutraj aretiran 50-letni moški zaradi suma distribucije pisnega gradiva za spodbujanje rasnega sovraštva. Izpuščen je bil proti plačilu varščine do nadaljnje preiskave,” je dodal tiskovni predstavnik.

Mitja Iršič