Britanski davkoplačevalci nastanitev prosilcev za azil plačujejo skoraj 5 milijonov funtov na dan

Foto: epa

Britanska vlada trenutno porabi kar 4,7 milijona funtov (5,6 milijona evrov) na dan za nastanitev rekordnega števila prosilcev za azil v hotelih po vsej državi, kar je skoraj štirikrat več, kot je bilo predhodno razkrito poslancem, je potrdilo britansko notranje ministrstvo.

Britansko ministrstvo za notranje zadeve pod vodstvom Priti Patel je v sredo predložilo dokaze izbranemu odboru za notranje zadeve britanskega parlamenta, ki naj bi prikazali, da je trenutni strošek davkoplačevalcev Združenega kraljestva za nastanitev prosilcev za azil 1,2 milijona funtov na dan. Dan kasneje so predloženo dokumentacijo posodobili in in priznali, da so bili stroški skoraj štirikrat višji, do neskladja pa naj bi prišlo zaradi “napake pri pripravi besedila”.

Na letni ravni je to 1,7 milijarde funtov
Po poročanju BBC se 1,2 milijona funtov na dan porabi za nastanitev ljudi, preseljenih iz Afganistana, dodatnih 3,5 milijona funtov na dan pa za prosilce za azil. Vlada Združenega kraljestva v namen nastanitve prosilcev za azil, od katerih so mnogi lani prispeli v Združeno kraljestvo prek Rokavskega preliva z gumenjaki,  zapravi 1,3 milijarde funtov na leto, številka pa naraste na več kot 1,7 milijarde funtov, če upoštevamo preselitev Afganistancev, ki bežijo pred talibani.

Posodobitev stanja po zvišanju cen energentov
Posodobljeno stanje je oddelek iz notranjega ministrstva objavil nekaj trenutkov preden je kancler Rishi Sunak posredoval posodobitev o naraščajočih cenah energentov, tema pa je pritegnila široko nacionalno pozornost. Med zaslišanjem v izbranem odboru v sredo, je Patelova poslancem povedala, da je po lanski rekordni ravni nezakonitega priseljevanja prek Rokavskega preliva 25.000 migrantov trenutno nameščenih v hotelih, ki se uporabljajo kot začasna nastanitev po vsej državi, oblasti pa naj bi 23.000 migrantom prehod meje. Patelova ni znala povedati, koliko od lanskih 28 tisoč migrantov, ki so prispeli s čolni, so zavrnili prošnjo za azil, vendar naj bi šlo le za malo število zavrnitev. Najnovejša vladna statistika je pokazala, da je bilo le 10 zavrnitev.

Porast nezakonitega priseljevanja v Veliko Britanijo v zadnjem času ne kaže znakov upočasnitve, po januarju 2022 je prišlo do šestkrat več prihodov kot v enakem obdobju lani, zaradi česar je Združeno kraljestvo na poti za 40.000 prihodov v tem koledarskem letu.

Tanja Brkić