fbpx

Britanski inštitut izdal pretresljivo poročilo: Velika Britanija “pozabila” deportirati več kot 50 tisoč zavrnjenih prosilcev za azil!

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

V javnost je prišlo poročilo, v katerem piše, da vlada Velike Britanije ni spoštovala zakonodaje in v države izvora vrnila 50 tisoč zavrnjenih prosilcev za azil v obdobju sedmih let. V vseh primerih je šlo za ekonomske migrante in ne begunce.

Britanska organizacija za družbene in ekonomske raziskave Civitas je v nedavnem poročilu razkrila, da je Velika Britanija v obdobju sedmih letih – vse do konca leta 2016 – zavrnila več kot 80 tisoč prosilcev za azil; od tega jih je v države izvora vrnila le slabih 30 tisoč, 51.154 migrantov pa je v državi protizakonito ostalo.

Poročilo je pripravil nekdanji vodja britanske mejne policije David Wood za inštitut Civitas. Med pomembnejšimi poudarki je navedba, da je večina prosilcev za azil ekonomskih migrantov, ki izkoriščajo azilno politiko za pravico do stalnega bivališča na Otoku. Podobnih primerov kršenja zakonodaje smo na celinskem delu Evrope videli nešteto v vseh drugih državah, še posebno po velikem migrantskem valu leta 2015.

Foto: epa

C. Š.