fbpx

Britanski parlament mora odobriti začetek brexita, razočarana vlada bo spoštovala odločitev vrhovnega sodišča

Foto: epa

Britansko vrhovno sodišče je pritrdilo odločitvi višjega sodišča v Londonu novembra lani, da mora izstop Velike Britanije iz EU odobriti britanski parlament. Britanska vlada je razočarana nad odločitvijo vrhovnega sodišča, po kateri se bo morala pred sprožitvijo začetka izstopa iz EU posvetovati s parlamentom, a jo bo spoštovala.

Britanski vladi se pred sprožitvijo brexita ne bo treba posvetovati s parlamenti Škotske, Walesa ali Severne Irske. “Vrhovno sodišče je z osmimi glasovi proti trem odločilo, da vlada ne more sprožiti 50. člena lizbonske pogodbe brez predhodne odobritve parlamenta,” je povedal predsednik sodišča lord David Neuberger. Odločitev sodišča ne postavlja pod vprašaj izida lanskega referenduma, na katerem so se Britanci s tesno večino odločili za brexit, temveč gre le  za pravno vprašanje. Če se vlada pred sprožitvijo izstopa iz Unije ne bi posvetovala s parlamentom, bi bila to kršitev ustaljenih ustavnih načel.

Odločitev vrhovnega sodišča pomeni poraz za vlado premierke Therese May, ki se je pritožila na odločitev višjega sodišča. Po mnenju vlade odločitev Britancev za brexit na referendumu junija lani zadostuje za sprožitev 50. člena lizbonske pogodbe.

Vlada naj bi imela po poročanju britanskih medijev pripravljen izredno kratek zakon o izstopu iz EU, o katerem bodo razpravljali poslanci. Vse sicer kaže, da se Mayevi ni treba bati poraza v parlamentu. Večina poslancev je  že napovedala, da ne bodo zavlačevali postopka izstopa.

11-člansko vrhovno sodišče se je odločilo z osmimi glasovi proti trem, da vlada v Londonu ne more sprožiti 50. člena lizbonske pogodbe brez predhodne odobritve parlamenta. Ob tem je sporočilo, da se vladi v Londonu pred sprožitvijo brexita ni treba posvetovati s parlamenti Škotske, Walesa ali Severne Irske.

B. J., STA