fbpx

Britanski parlament z odločnim NE dokončno zavrnil sporazum Therese May o brexitu!

Theres May doživela nov poraz (Foto: epa)

Ločitveni sporazum z EU o brexitu, ki ga je v dogovoru z EU sklenila britanska premierka Theresa May, je padel, saj so poslanci spodnjega doma britanskega parlamenta podali odločni ne. Zgodovinski neuspeh je prinesel veliko mero negotovosti za prihodnost Mayeve vlade in celotnega procesa brexita. 

Usodo dogovora je zaznamovala zavrnitev s strani 432 poslancev, podporo je namreč izrazilo le 202 poslancev od potrebnih 318. Glasovanje je bilo prvotno sicer mišljeno sredi decembra, vendar je bilo odloženo zaradi bojazni, da bi sporazum doživel grenko usodo zaradi nepriljubljenosti.
Več kot očitno pa odložitev glasovanja ni prinesla želenega učinka za Mayevo, saj je sporazum, ki ga je ta dosegla z Brusljem, padel zaradi zavrnitve spodnjega dela parlamenta. Do tega koraka je prišlo deset tednov pred tem, ko naj bi Velika Britanija zapustila EU, zato ni nič čudnega, da se je s tem pojavila velika negotovost v turbulentnem procesu brexita.
Scenarij brez sporazuma označila za grožnjo uniji
Mayeva je po propadu dogovora, ki pomeni zanjo odmeven poraz, dejala, da njena vlada spoštuje odločitev poslancev, ob tem pa poudarila, da je njena dolžnost, da poskrbi za izvedbo brexita, za katerega so glasovali poslanci. “Z vsakim dnevom, ki mine, prihaja do več negotovosti, grenkobe in jeze.” Ob tem je dodala, da si pri izvedbi procesa želi urejen način, sicer pa je v preteklosti že opozorila, da nesprejetje dogovora predstavlja možnost za nastanek združene Irske in neodvisne Škotske, s čimer bi postal verjeten razpad Združenega kraljestva. Scenarij brez sprejetja dogovora je tako označila kot resnično grožnjo za unijo.

Foto: epa

Na sporedu glasovanje o nezaupnici
Po katastrofalnem porazu je Mayeva priznala, da je nujno potrebno preveriti, če ima aktualna vlada sploh še podporo, glede na to, da je celo veliko poslancev iz lastnih vrst glasovalo proti dogovoru. Že v sredo sta tako predvidena razprava in glasovanje o nezaupnici. Vodja laburistov Jeremy Corbyn je ob objavi rezultatov izpostavil, da je Mayeva doživela katastrofalen poraz, in ob tem zahteval glasovanje o nezaupnici vladi. Tiskovni predstavnik Mayeve je povedal, da bo vlada v naslednjih dneh še naprej v kontaktu z Brusljem, medtem ko je irska vlada izrazila obžalovanje glede izida glasovanja in London pozvala k napredku v procesu brexita.

H. M.

Komentarji so onemogočeni.