Britanski parlament začenja razpravo o zakonu za izhod iz EU

Foto: iStock

V britanskem parlamentu se danes začenja drugo branje zakona, ki bo omogočil pravni izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije oz. odpravil primat evropske zakonodaje nad britansko. Pričakujejo ostro razpravo o zakonskem osnutku, ki ga je opozicija že močno skritizirala. Napovedanih je že okoli 400 amandmajev.

S tem zakonom nameravajo zagotoviti, da se v Veliki Britaniji z njenim odhodom iz EU ne bo več uporabljala evropska zakonodaja. Zakon “o umiku iz EU” bo odpravil zakon o evropskih skupnostih iz leta 1972, ko se je Velika Britanija pridružila povezavi in s katerim imajo evropska pravila primat nad zakonodajo, ki jo sprejme britanski parlament. Prav tako se bo s tem zakonom končala pristojnost evropskih institucij in Sodišča EU v Veliki Britaniji.

(Foto: iStock)

A da bi omogočili gladek prehod na obdobje po brexitu, bodo ohranili vsebino vseh dosedanjih evropskih predpisov, ki jih bodo prepisali v domačo britansko zakonodajo. Tako se želi vlada Therese May izogniti pravni negotovosti in se predvsem izogniti morebitnim težavam za državljane in podjetja.

Parlament je v prvem branju s 326 glasovi proti 290 že podprl nadaljnjo obravnavo zakonskega osnutka, ki zdaj prihaja v fazo, ko ga poslanci lahko dopolnjujejo in spreminjajo. Ta faza sicer običajno poteka po pristojnih odborih parlamenta, a ker ima ta zakon ustavni pomen, bo razprava potekala na plenarni seji poslanske zbornice, kar pomeni, da bo v njej lahko sodeloval vsak poslanec, je poročal britanski BBC.

(Foto: iStock)

Napovedanih je že več kot 400 amandmajev, za razpravo pa je predvidenih osem dni. Nato se bo razprava preselila še v lordsko zbornico. Zakon o odhodu iz EU naj bi bil sicer dokončno pripravljen in sprejet najpozneje do datuma odhoda Velike Britanije iz EU, kar naj bi se zgodilo marca 2019.

To bo eden najzahtevnejših zakonodajnih projektov v Združenem kraljestvu, saj bodo morali pregledati ogromne količine evropske zakonodaje in jo prilagoditi za zgolj britansko uporabo – zlasti npr. glede pristojnosti, ki je zdaj v rokah posameznih evropskih organov.

Ker vsega ne bo mogoče izvesti že s tem zakonom o odhodu iz EU, je vlada predvidela vzpostavitev posebnih pooblastil ministrom, da bi “lahko popravili zakonodajo tam, kjer bo potrebno”. Skupno naj bi bilo po ocenah vlade potrebnih med 800 in 1000 tovrstnih ukrepov, da se bo zakonodaja izvajala, kot je treba.

A ker naj bi to po sedanjem predlogu potekalo brez podrobnega parlamentarnega nadzora, je to že naletelo na ostre kritike opozicijskih laburistov in tudi dela konservativcev, ker naj bi vlada s tem dobila bianco menico za sprejemanje “naglih in slabo pripravljenih rešitev”, je poročal britanski BBC.

To bo zdaj še posebej zahtevno za vlado Therese May, ki je vse bolj oslabljena. Razdor v njeni konservativni stranki se poglablja, na pogajanjih z EU pa doslej ni bilo napredka.

D. Č., STA