fbpx

Britanski poslanci savdsko vlado obtožujejo mučenja aktivistk!

Foto: epa

Skupina britanskih poslancev je v ponedeljek javno izpostavila, da so savdske oblasti na najvišji ravni odgovorne za mučenje aktivistk, pri čemer naj bi prišlo celo do kršenja mednarodnega prava. Vsekakor gre za resne obtožbe, ki jih ni mogoče kar tako zanemariti. 

Nevladna organizacija Amnesty International je prejšnji mesec izpostavila, da je zabeležila kar deset primerov mučenja in zlorabe, vključno s spolnim nadlegovanjem, z grožnjami s smrtjo, bičanjem in električnim udarom, medtem ko so bili aktivisti prejšnje poletje zadržani na neznani lokaciji.

Savdska Arabija, absolutna monarhija, kjer so javni protesti in politične stranke prepovedani, javno poudarja, da nima nobenih političnih zapornikov, in zavrača vse obtožbe glede mučenja. Uradniki pa medtem poudarjajo, da je nadzor aktivistov nujen z namenom zagotavljanja socialne stabilnosti. Britanski poslanci Crispin Blunt, Layla Moran in Paul Williams poudarjajo, da se jim zdijo poročila mednarodnih skupin za človekove pravice kredibilna, ob tem pa dodajajo, da se jim zdi obravnava pripornikov kruta, nehumana in ponižujoča. Po njihovem prepričanju pa savdske oblasti kršijo tudi mednarodno pravo, saj priprtim odrekajo pravico do pravnega zastopnika.

Foto: epa

Za mučenje uporabljajo celo “waterboarding”
Preiskava s strani Amnesty Internationala je razkrila, da je skupina aktivistov, ki je v državi pridržana od prejšnjega maja, poročala o večkratnih primerih mučenja in spolnih zlorab. V enem od primerov naj bi bilo aktivistu povedano, da je celotna njegova družina umrla, tako da je kar mesec dni verjel v to laž. Par protestnikov je bil po navedbah Daily Maila prisiljen v to, da se poljublja, medtem ko so zasliševalci vse skupaj opazovali. Prav tako pa so aktivisti poročali o izvajanju mučenja s pomočjo elektrošokov in “waterboardinga”. Nekatere izmed pridržanih aktivistk za človekove pravice pa so celo obtožili, da naj bi bile članice nezakonite Muslimanske bratovščine, prav tako pa naj bi podpirale Katar.

Britanski poslanci so zaradi resnosti situacije pozvali savdske oblasti, da naj nemudoma izpustijo pridržane in ponovno preučijo očitane obtožbe. Urad za komuniciranje savdske vladne službe se je glede poročila Amnesty Internationala odločil, da se zavije v molk, prav tako pa orkestrirano z vlado delujejo tudi mediji, ki vsakršne očitke glede kršenja človekovih pravic označujejo kot neutemeljene.

H. M.