fbpx

Britanski veterinarji opozarjajo na občuten porast halal mesa in ubitih živali, ki pred zakolom niso bile omamljene

Foto: iStock

Britanski veterinarji zahtevajo, da se proizvodnja mesa brez omamljanja živali v Veliki Britaniji ustrezno dokumentira in zmanjša količina proizvedenega mesa, glede na to, da je prišlo do povečanja izvoza mesa halal, ki je kompatibilno s šeriatskim pravom, v Savdsko Arabijo. Vlado so zato pozvali, naj sledi ostalih evropskim državam in prepove izvoz mesa halal z namenom zmanjšanja krutosti do živali.

Britanska veterinarska zveza je izpostavila statistiko Agencije za živilske standarde, ki je pokazala, da 22 odstotkov ovc in koz v Veliki Britaniji ni omamljenih pred zakolom, kar predstavlja porast v primerjavi z letom 2013, ko je bilo takšnega mesa 15 odstotkov.

Ni zanesljivih podatkov o izvozu mesa
Kakorkoli, verske skupine v Veliki Britaniji ne zaužijejo celotne količine mesa halal, ki je bilo proizvedeno v Veliki Britaniji, zato je to prodano drugim skupinam. Prav tako ni zanesljivih podatkov o tem, koliko je izvoženega, čeprav mnoge skupine za zaščito pravic živali takšen način zakola označujejo kot krut in nečloveški.

Po prepričanju Britanske veterinarske zveze bi morale biti vse živali pred zakolom omamljene, zato ta že več let poziva k temu, da se v Veliki Britaniji preneha s tovrstno prakso zakola. “V primeru, da je dovoljen zakol brez omame, potem v Britanski veterinarski zvezi zavzemamo stališče, da bi moralo biti le toliko halal mesa, da se zadosti potrebam v Veliki Britaniji, ne pa, da je mesa toliko, da se ga izvaža v tujino.”

Foto: iStock

Vlado so pozvali k prepovedi izvoza
Telo, ki predstavlja veterinarje v Veliki Britaniji, je vlado pozvalo k temu, da naj sledi drugim evropskim narodom in prepove izvoz mesa halal z namenom zmanjšanja krutosti do živali. Države članice EU, ki dovoljujejo zakol mesa brez omamljanja, sprejemajo ukrepe z namenom omejevanja izvoza mesa halal, da je to namenjeno le za potrebe domačega trga. “V Nemčiji je zahtevano, da morajo klavnice, ki zaprosijo za licenco klanja živali brez omamljenja, natančno navesti število živali, ki bodo deležne zakola brez omamljenja, z namenom, da se zadostijo lokalne potrebe.” 

Predsednik Britanske veterinarske zveze John Fishwick je izpostavil, da je po zadnjih podatkih agencije za živilske standarde precejšen delež ovac in koz v Veliki Britaniji zaklan brez omamljanja, kar pa presega potrebe verskih skupnosti, ki se prehranjujejo s takšnim mesom. Okoljski minister Michael Gove je povedal, da bo po Brexitu na področju dobrobiti živali prišlo do zaostritev, kmetijski minister George Eustice pa je povedal, da se bo označevanje mesa halal znašlo pod drobnogledom, potem ko bo Velika Britanija zapustila EU.

N. Ž.