fbpx

Britanski zunanji minister izrazil zaskrbljenost glede legalnosti protestov sredi epidemije

Foto: epa

Britanski zunanji minister Dominic Raab je izrazil zaskrbljenost glede legalnosti protestov sredi epidemije. Opozoril je, da bi lahko izjeme pri omejitvi gibanja za proteste, povzročile nadaljnjo “neposlušnost” in kršitev pravil. Raab je v torek dejal, da je že proteste same težko obvladovati, kaj šele, ko se trudiš to balansirati z ukrepi proti epidemiji.

“Nerodno vprašanje je, kako naj obenem dovolimo, četudi miroljuben protest zaradi primera Sarah Everard, in hkrati poskrbimo za javno zdravje, ki je resno ogroženo med to grozno pandemijo,” je Dominic Raab dejal za Sky News. “Torej je to zelo tanka črta, po kateri moramo navigirati,” je še dejal zunanji minister, ki je zatrdil, da je bila policija večinoma “pazljiva” pri ravnanju s kršitelji ukrepov proti epidemiji in kršitelji ‘lockdowna’. “Če bi naredili izjeme za eno ali drugo stvar, pa naj bo smoter v ozadju še tako prepričljiv, bi začeli opazovati široko neupoštevanje pravil in kaj bi to potem pomenilo?” je razložil.

Londonska policija je bila napadena, ko so nekateri na spletu objavili video posnetke, ki kažejo, kako se demonstranti in žalujoči v soboto zvečer spopadajo s policisti na prepovedanih protestih za umorjeno Londončanko Saro Everard. Policija je protest razglasila za “nevaren” in zbrane pozvala k razhodu. Aretiranih je bilo več žensk, vključno z vsaj štirimi, ki so stale na robu podstavka v Clapham Commonu.

Slika je simbolična (Foto: STA)

Več protestov
V ponedeljek je bilo več protestov, ko so se ljudje v Westminstru zbrali, da bi nasprotovali vladnemu zakonu o policiji, kriminalu, kaznih in sodiščih. Skupno so policisti izvedli štiri aretacije, tri zaradi domnevnih kršitev ukrepov proti epidemiji in četrto zaradi napada na javnega delavca. V torek zjutraj se je zbrala manjša skupina ljudi, ki je blokirala promet vzdolž Westminster Bridgea. Omejitve zaradi koronavirusa trenutno prepovedujejo velika zbiranja na prostem.

Aleš Ernecl