Bruselj bo pospešil postavitev vseevropskega spomenika žrtvam totalitarnih režimov

Belgija, Bruselj. Zastava Evropske unije v poslopju Evropskega parlamenta.

Evropski poslanec dr. Milan Zver je v okviru neformalne skupine poslancev Evropskega parlamenta “Evropski spomin” v maju letošnjega leta na bruseljske oblasti naslovil pismo, s katerim je pozval k pospešitvi postopkov izdelave in pridobitvi ustreznih dovoljenj za postavitev vseevropskega spominskega obeležja žrtvam totalitarnih režimov v Bruslju. S pismom je 69 poslancev Evropskega parlamenta iz petih različnih političnih skupin pozvalo belgijske oblasti k izdaji vseh potrebnih dovoljenj za postavitev omenjenega spominskega obeležja. 

Kot so v pismu bruseljskim oblastem izpostavili poslanci, je Evropska platforma spomina in vesti za postavitev takšnega spominskega obeležja predlagala Trg Jeana Reya, vendar pa s strani regionalnih oblasti glavnega belgijskega mesta ni prejela gradbenega dovoljenja za postavitev. Trg Jean Rey je namreč v skupni lasti občine Bruselj in regionalnega ministrstva za mobilnost. Medtem ko so bruseljske mestne oblasti ta projekt podpirale od samega začetka, je ministrstvo ves čas oklevalo.

V teh dneh, prav pred evropskim dnevom spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov, pa je dr. Milan Zver prejel odgovor, da se tudi bruseljsko ministrstvo za mobilnost strinja s postavitvijo tovrstnega obeležja ter da idejo podpira, vendar pa iz različnih razlogov, ki so predvsem tehnične narave, predlaga, da bi se obeležje postavilo na drugi lokaciji, ki bo bolj v bližini institucij EU.

Evropski poslanec Zver si za postavitev obeležja prizadeva že vse od leta 2016, ko je na tedanjega predsednika Evropskega parlamenta in tedanjega vodjo največjo poslanske skupine prvič naslovil tovrstno pobudo. Idejna zasnova spominskega obeležja žrtvam totalitarnih režimov je bila sicer že izbrana na mednarodnem natečaju, ki ga je vodila Evropska platforma spomina in vesti. Spominsko obeležje bi prikazovalo zadnja pisma, ki so jih žrtve totalitarizma iz gulagov, koncentracijskih taborišč, zaporov in mest prisilne deportacije napisale svojim bližnjim in sorodnikom. Skoraj 800 pisem bi bilo nameščenih v središču Evrope, v bližini evropskih institucij.

Evroposlanec Milan Zver (Foto: STA)

“Danes smo soočeni z naraščajočim ekstremizmom in širjenjem avtoritarnih režimov, zato imajo Unija, njene institucije in izvoljeni predstavniki dolžnost počastiti tiste, ki so padli v boju za svobodo in demokracijo. Evropska unija, utemeljena na podlagi izkušenj iz evropske zgodovine, mora bolj kot kdaj koli prej pokazati svojo odločenost, da se zgodovina ne sme ponoviti,” je poudaril dr. Milan Zver in danes ponovno izrazil pričakovanje, da se bo v prestolnici Evrope čimprej našla primerna lokacija za postavitev spominskega obeležja za žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov.

Dr. Milan Zver