fbpx

Evropski poslanci bodo seznanjeni s katastrofalnim stanjem medijskega poročanja in novinarske svobode v Sloveniji

Foto: Demokracija

Evropska poslanka Romana Tomc bo danes v Strasbourgu, ob pričetku oktobrskega plenarnega zasedanja, spregovorila o medijski svobodi v Sloveniji.  K razpravi jo je spodbudilo zadnje dogajanje glede ukinitve oddaje Pričevalci na javni televiziji RTV Slovenija.

“Po zadnjih razpravah v Evropskem parlamentu bi lahko sklepali, da obstajajo težave le v nekaterih državah članicah. Ocenjujem, da je medijska svoboda zelo ogrožena, ali pa je sploh ni več, tudi v moji državi. Od vseh medijev, posebej pa od tistih, ki so v državni lasti, bi pričakovali, da ljudem prinašajo zanesljive in objektivne informacije. Ne nazadnje jih prek obveznega prispevka financiramo vsi. To jih, poleg novinarske etike, še dodatno zavezuje k uravnoteženosti in nepristranskosti,” izpostavlja Romana Tomc in nadaljuje, da je “nesprejemljivo, da se na javni televiziji pojavijo transparenti z grožnjami smrti pripadnikom opozicijske stranke. Nedopustno je, da s političnimi pritiski poskušajo ukiniti oddajo, ki ljudem prinaša pomembne informacije o naši zgodovini, in skrajno zavržno je, da so novinarji, ki iščejo resnico, deležni groženj in sodnih pregonov. Vse bolj odkriti in javni so tudi pozivi k utišanju drugače mislečih, kar je izjemno zaskrbljujoče”.

Slovenija se po medijski svobodi v svetovnem merilu uvršča na 32. mesto od 180 držav, kar pomeni, da jo prekaša kar nekaj evropskih držav. Po svobodi medijev pa so med najbolj perečimi državami še vedno države bivšega komunističnega režima.

Na pošteno poročanje vpliva tudi ekonomska ogroženost novinarjev
Evropska poslanka Romana Tomc pojasnjuje: “Mediji kot četrta veja oblasti nosijo ogromno odgovornost v družbi. Zloraba njihovega položaja v politične namene je nedopustna in proti njej moramo nastopiti odločno in z enakimi kriteriji. Žal je večina novinarjev ujetnikov prekarnih zaposlitev, kar jih potiska v ekonomsko ogroženost. To ni dobra podlaga za uravnoteženo in pošteno poročanje.”

Evropska poslanka Romana Tomc.

Tudi ta teden bo na agendi plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta mnogo politično pomembnih točk, med drugim bodo tekle razprave o prihodnosti Evrope, varstvu potrošnikov in zmanjševanju plastičnih proizvodov za enkratno uporabo.

C. Š.