fbpx

Bruselj poziva Italijo k nasilnemu odvzemu prstnih odtisov migrantom

Foto: iStock

Evropska komisija od Italije zahteva, da pri odvzemu prstnih odtisov migrantom uporabi tudi silo, v kolikor bi bilo to potrebno. Bruselj je sicer že v začetku tedna Italiji, Grčiji in Hrvaški izrekel opomin zaradi neizpolnjevanja evropske zakonodaje o azilu.

Italija bo po mnenju komisije morala razviti bolj trden pravni okvir, ki bo omogočil “uporabo sile za odvzem prstnih odtisov ter uvedbo ukrepov za dolgotrajnejše zadrževanje za tiste migrante, ki se upirajo odvzemu prstnih odtisov.” V izjavi je med drugim navedeno, da je treba doseči cilj 100-odstotnega odvzema prstnih odtisov za vse migrante, ki pridejo v državo.

Italijani so zaradi zahtev iz Bruslja zaskrbljeni
Italijanski notranji minister Angelino Alfano je v odzivu na poziv komisije pojasnil, da italijanski pravni sistem že predvideva sorazmerno uporabo sile v takšnih primerih. Po njegovih besedah so nekateri poslanci zaradi te zahteve Bruslja izrazili zaskrbljenost.

“To, da ima EU za legitimno uporabo sile proti migrantom, ni v skladu s konvencijami ZN o človekovih pravicah in je zelo zaskrbljujoče,” pa je prepričan predsednik italijanske komisije za družbena vprašanja Mario Marazziti.

Pravni postopki tudi proti Hrvaški in Grčiji
Evropska komisija je ta teden začela s pravnimi postopki proti Hrvaški, Grčiji in Italiji zaradi neizvajanja evropske zakonodaje o azilu. Te tri države namreč ne izvajajo ustrezno uredbe Eurodac, ki določa pravila za odvzem prstnih odtisov državljanom tretjih držav, ki nedovoljeno vstopajo v državo, in prenos podatkov v osrednji Eurodacov sistem v 72 urah.

Po podatkih Visokega komisariata ZN za begunce so v Italiji do sredine novembra zabeležili prihod 142.400 migrantov in beguncev, ki so preživeli nevarno pot prek Sredozemlja.

N. K., STA