fbpx

[Video] Bruselj: Ugandski zunanji minister namerno prezrl predsednico Evropske komisije?

Prezrta predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. (Foto: Posnetek zaslona Evropski svet)

Prizor spominja na “kavč gate” izpred skoraj enim letom na sprejemu voditeljev EU, Ursule von der Leyen in predsednika Sveta EU Charlesa Michela, pri turškem predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu v Ankari. Michel je lahko sedel na stolu poleg Erdogana, von der Leyenova pa je bila premeščena na kavč ob strani. Osupla vodja Komisije se je lahko odzvala le s sramotnim “Ahm”, ko je ugotovila, da zanjo ni stola.

Tokrat se je le v zadregi nasmehnila, ko je francoski predsednik Emmanuel Macron ugandskemu zunanjemu ministru Jejeju Odongu dejal, naj med pozdravno slovesnostjo na vrhu EU in Afriške unije vendarle pozdravi von der Leyenovo. Minister se je nato obrnil k predsednici Komisije (glej videoposnetek spodaj), vendar ji še zdaleč ni stisnil roke.

Von der Leyenova se prav tako ni pojavila na Twitterju
Ugandski minister je prek Twitterja jasno pokazal, da je njegov nastop vse prej kot diplomatski nesporazum. Odongo je v svojem prispevku opisal le dobrodošlico, ki sta mu jo izrekla predsednik Sveta EU Michel in francoski predsednik Macron. A von der Leyenova, navsezadnje ena najmočnejših političark v Evropi, ni bila vredna omembe. Jasna je tudi fotografija, ki jo je objavil Odongo: Von der Leyenove preprosto ni na njem, čeprav je stala tik ob njem, poroča solothurnerzeitung.ch.

Kaj bodo o tem rekle naše feministke in drugi levičarski insajderji? Verjetno so v ambivalentni dilemi: po eni strani je to pokroviteljsko ravnanje z žensko, po drugi strani pa bi bilo “rasistično” nagajati temnopolti osebi. Povsem mogoče je, da bo zdaj ustanovljena “delovna skupina”, ki bo ugotavljala, kako naj se napredni politik v takšnih situacijah obnaša na “kulturno občutljiv” način.

Kulturni marksizem