Cameron ne zmore, po pomoč se je zatekel k Merklovi

Foto: epa

Britanski premier David Cameron je pozval Nemčijo, naj mu pomaga doseči ustrezne reforme Evropske unije, ki so potrebne, da Britance prepriča, da ostanejo v 28-članski povezavi. “Podpora našemu članstvu se je iz leta v leto zmanjševala. Zato se pogajam o spremembah, ki bodo naslovile skrbi Britancev,” je izpostavil premier.

Ob tem je Cameron v prispevku, ki ga je napisal za nemški Blid, opozoril tudi, da bodo spremembe koristile celotni EU, Nemčija pa lahko pomaga pri njihovem sprejemu.

Glavno jabolko spora
Britanski ministrski predsednik si prizadeva, da bi zmanjšali birokracijo znotraj EU ter več pristojnosti iz Bruslja prenesli na države članice. Zahteva tudi zagotovila, da bo Velika Britanija zavarovana pred tesnejšo politično integracijo in ekonomskimi odločitvami 19 članic evroobmočja. Te zahteve so se doslej izkazale kot relativno nesporne.

Glavno jabolko spora za nekatere članice EU naj bi bilo, da si Cameron prizadeva omejiti ugodnosti za migrante iz EU v prvih štirih letih bivanja v Veliki Britaniji. Kritiki ocenjujejo, da bi šlo to na račun nediskriminatornega načela in prostega pretoka ljudi znotraj EU.

“Želimo preprečiti, da bi ljudje uživali dobrobiti našega sistema, ne da bi vanj tudi prispevali,” je zapisal britanski premier. “Tako kot Nemčija, tudi Velika Britanija verjame v načelo prostega pretoka ljudi. A to ne sme pomeniti, da lahko že prvi dan zahtevamo vse pravice. Zaradi tega predlagam omejitev za prva štiri leta,” je še zapisal.

Sestanek z Merklovo
Nemška kanclerka Angela Merkel naj bi bila britanskemu stališču načeloma naklonjena, a je hkrati tudi poudarila, da temeljni dosežki evropske integracije ne morejo biti predmet razprav.

Cameron se bo danes v nemškem mestu Wildbad Kreuth ob robu klavzure na Bavarskem vladajočih krščanskih socialistov (CSU) sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel in poslanci CSU. Govorili naj bi predvsem o zaostrovanju politike priseljevanja v EU. Kasneje bo odpotoval na Madžarsko, kjer se bo v Budimpešti sestal z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom.

B. O., STA