fbpx

“Castrovo vztrajanje pri totalitarnem modelu je bil glavni vzrok stiske, bede in nesreče kubanskega ljudstva.”

Foto: epa

Komunistični voditelj, ki je bil to vse do zadnjega diha, je umrl včeraj v starosti 90 let.

Fidel Castro je imel svoj govor nazadnje letošnjega avgusta, ko je povedal, da bo star kmalu 90 let in da si ni mislil, da bo dočakal to starost. Čeprav se je že pred leti umaknil zaradi bolezni in oblast predal svojemu bratu Raulu, ki je tudi sporočil žalostno vest, pa je bil vse do zadnjega dne zagrizen komunist. Na koncepte kubanskega komunizma je tako opomnil tudi v svojem zadnjem javnem govoru letošnjega avgusta.

Izboril si je pozornost celega sveta
Nekdanji svetovalec za nacionalno varnost Robert Pastor je za CNN že pred časom povedal: “On je Kubo oblikoval po svoji podobi, tako slabo kot dobro.” Sicer pa je Castro živel dovolj dolgo, da je bil priča otoplitvi odnosov med ZDA in Kubo. In čeprav je Kuba v primerjavi z ZDA le majhen otok, si je Castro s svojo diktatorsko politiko izboril pozornost celega sveta.

Castro si je sovražnost ZDA nakopal že leta 1962, to pa se je nadaljevalo vse do konca njegove tiranije. Sicer pa je nasploh imel mnogo sovražnikov, CNN tako poroča, da je preživel številne poskuse atentatov, med drugim tudi s strani centralne obveščevalne agencije in tistih, ki jih je izgnal v začetku leta 1960. Castra jim ni uspelo onemogočiti niti z eksplozivom v cigari, ki jih je sicer kasneje nehal kaditi, menda le zaradi zdravstvenih razlogov.

Smrti se ni bal
Leta 2002 je dejal: “Nikoli me ni bilo strah smrti. In še nikoli me ni skrbelo, da bom umrl.” Castro je do zadnjega diha ostal prepričan v socialistični model in vladavino enopartijskega sistema, tudi potem, ko je Sovjetska zveza razpadla in je večina preostalega sveta sklenila, da je socializem ideja, ki je minila. “Vztrajanje pri totalitarnem modelu je bil glavni vzrok stiske, bede in nesreče kubanskega ljudstva,” pa je povedal Elizardo Sanchez, zagovornik človekovih pravic in kritik Castrovega režima.

Marjanca Scheicher